Αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο αναμένεται να αποτελέσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει θέσει ως ορόσημο για τις διορθωτικές κινήσεις που εξετάζει την επόμενη σύνοδο κορυφής.
Αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο αναμένεται να αποτελέσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει θέσει ως ορόσημο για τις διορθωτικές κινήσεις που εξετάζει την επόμενη σύνοδο κορυφής, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τα φαινόμενα δυσλειτουργίας στο κυβερνητικό σχήμα μετά και την ανοιχτή διαφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με μέτρα που αφορούν τους δικηγόρους.
Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν προς συζήτηση στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα. Προβληματισμός, όμως, υπάρχει και στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι πρέπει να μπουν κανόνες στη λειτουργία της κυβέρνησης ώστε να μην ξαναπαρατηρηθούν φαινόμενα αιφνιδιαστικών κινήσεων από υπουργούς όπως έγινε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αλλαγή του νόμου Ραγκούση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Ερωτηθείς εάν "αυτό το σχήμα των δύο ταχυτήτων στην κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει;", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά:
"Μπορεί και πρέπει να αντέξει. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, αλλά και των τριών κομμάτων. Επείγουν όμως δύο πράγματα: Πρώτον, μία επικαιροποιημένη συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για τις σχέσεις τους και την εθνική στρατηγική τώρα που μπαίνουμε πια σε άλλη φάση, και δεύτερον, η εφαρμογή πολύ καθαρών και αυστηρών κανόνων σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη σχέση κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".
Καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος ζητά και η ΔΗΜΑΡ και προτείνει να δημιουργηθεί μια ομάδα στελεχών και από τα τρία κόμματα που θα συνεννοείται για τα βήματα της κυβέρνησης, θέμα που αναμένεται να θέσει ο Φώτης Κουβέλης στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει πως τη ΔΗΜΑΡ δεν την απασχολεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εάν θα συμμετέχει πιο ενεργά στην κυβέρνηση και πως στόχος παραμένει η πολιτική σταθερότητα.
"Στηρίζετε εδώ και τέσσερις μήνες την τρικομματική κυβέρνηση. Πώς αποτιμάτε τη συμμετοχή σας;" ερωτάται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και απαντά:
"Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση διαδραματίσαμε εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο στο συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα. Η συμβολή μας δεν είναι ζήτημα αριθμητικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο. Αυτό που έπρεπε να εξασφαλισθεί ήταν η παραμονή στο ευρώ και τώρα η πολιτική που δημιουργεί ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη. Επιλέξαμε να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή η επιλογή μας παραμένει στο ακέραιο".