Περισσότερο προσεκτικές αντιδράσεις ζήτησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στο εσωτερικό, με αφορμή το... βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση της απαίτησης της γερμανικής πλευράς για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΕΚΤ.
Περισσότερο προσεκτικές αντιδράσεις ζήτησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στο εσωτερικό, με αφορμή το… βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση της απαίτησης της γερμανικής πλευράς για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΕΚΤ, απ' όπου οι δανειστές θα πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως το αίτημα διατυπώθηκε πριν από λίγες ημέρες και δεν έχει αποσυρθεί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
"Το έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, εστάλη από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Dr. Thomas Steffen, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Θα παρακαλούσαμε να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ό,τι λέμε το λέμε για να στηρίξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα".
Η γερμανική πλευρά, πάντως, δεν θέλησε ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει αν υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ένα τέτοιο αίτημα. Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, σε ερώτηση του ΜΕGΑ, φάνηκε να μην γνωρίζει ότι ο ειδικός αυτός λογαριασμός θα ανοιχθεί στην ΕΚΤ και αναφέρθηκε στον ήδη υπάρχοντα, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είπε χαρακτηριστικά:
"Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, δεν γνωρίζω την ύπαρξή του. Αυτόν τον καιρό ανταλλάσσονται πολλά τέτοια έγγραφα – email, υπάρχουν πολλές ιδέες. Γεγονός, όμως, είναι ότι η ύπαρξη ενός κλειστού λογαριασμού περιλαμβάνεται στο κείμενο του δεύτερου μνημονίου κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί".
Σύμφωνα με πηγές του ΜΕGΑ, το εν λόγω non-paper είναι ένα από τα πολλά που έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών και εκφράζει κοινή θέση Γαλλίας και Γερμανίας.
Το θέμα έθεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ήταν πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου από την Ιπποκράτους υπήρξε αναδίπλωση και ο κ. Στουρνάρας εξήγησε στη Βουλή πώς ετέθη το θέμα. Είπε σχετικά:
"Είναι γερμανική εμμονή ετών, από τότε που ξεκίνησε το μνημόνιο. Πράγματι, ο κ. Σόιμπλε το ξαναέθεσε στο προηγούμενο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες περίπου και του απάντησα ότι πρώτον δεν γίνεται δεκτό από εμάς και δεύτερον δεν το δέχεται και η τρόικα… Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοιου είδους λογαριασμό. Άρα η ιστορία αυτή έχει τελειώσει, είναι στη σφαίρα της φαντασίας και της θεωρίας".
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε τους αρχηγούς στη σύσκεψη πως το θέμα ναι μεν ετέθη, αλλά αποκρούστηκε από την Αθήνα χωρίς περιθώριο συζήτησης.
Πυρά από Τσίπρα και Καμμένο
Με αφορμή το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα και η αλληλογραφία με τη γερμανική πλευρά.
"Αυτό που ζητά είναι και με το νόμο η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους της Γερμανίας και των εταίρων, πρωτίστως της Γερμανίας όμως. Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, είναι ο εξευτελισμός της ΕΕ αυτό το έγγραφο" είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία εξαπέλυσε και ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας: "Η αλήθεια είναι ότι έχετε συμφωνήσει για ειδικό λογαριασμό, έχετε συμφωνήσει για λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζονται από τη Γερμανία, έχετε συμφωνήσει ότι ακόμη και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπαίνουν σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό. Αυτόν τον έχετε συμφωνήσει όπως και όλα τα μέτρα, εσείς, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, πριν τις εκλογές".