Στην προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα μας, στοχεύει ο νέος επενδυτικός νόμος που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Στην προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα μας, στοχεύει ο νέος επενδυτικός νόμος που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Κίνητρα για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον επενδυτικό νόμο προβλέπει το νομοσχέδιο, με τη δυνατότητα προκαταβολής έως και του 100% της επιδότησης με ισόποση εγγυητική επιστολή ενώ μέχρι σήμερα ο επενδυτής μπορούσε να εισπράξει το 50%. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν το μείγμα των ευεργετικών διατάξεων του επενδυτικού νόμου αν πρόκειται για επένδυση κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες επενδύσεις προβλέπεται μόνο το κίνητρο των φοροαπαλλαγών.
Οι επενδυτές θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, να κάνουν εμπροσθοβαρή χρήση των φοροαπαλλαγών προκειμένου να ενισχύουν άμεσα την ρευστότητά τους ενώ θα μπορούν με αίτησή τους να ζητούν τον έλεγχο της επένδυσης από ιδιωτικούς φορείς όπως οι τράπεζες με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών. Για τις επενδύσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο μετά το 2007 και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προβλέπεται παράταση ενός έτους. Τέλος, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας επανέρχεται το όριο κύρωσης από την Βουλή από τα 150 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα για τις μεγάλες επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα των επενδυτών να προσκομίζουν μία υπεύθυνη δήλωση για τήρηση των όρων ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για περιβαλλοντικούς όρους και για αρχαιολογικές αδειοδοτήσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση των εγγυητικών επιστολών που στο παρελθόν αποτέλεσαν αντικίνητρο για την ένταξη στο fast track πολλών μεγάλων επενδύσεων. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Φαλήρου- Σουνίου με διάρκεια ζωής 50 ετών. Τέλος προωθούνται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για τα υδατοδρόμια.
"Η συμφωνία με την τρόικα είναι κομβικής σημασίας για να περάσουμε στην επόμενη φάση, όμως εν τω μεταξύ εμείς πρέπει να έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το ευνοϊκότερο περιβάλλον από την επόμενη ημέρα. Και το σημερινό νομοσχέδιο ακριβώς εκεί στοχεύει" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.
"Κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην χώρα. Αυτή η προσπάθεια άλλωστε είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας" υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.
Εν τω μεταξύ, στα χέρια της τρόικα βρίσκεται από την Τρίτη και το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης των λιμένων. "Τα ελληνικά λιμάνια πρέπει να έχουν ευέλικτη και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και σύγχρονα μέσα" δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη νησιωτική πολιτική.
Η μείωση των τιμών και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες άρσης εμποδίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση των αγορών αλλά και μέτρα για την πάταξη των καρτέλ. Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου, οι τεχνοκράτες θα επαναφέρουν το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε επόμενη συνάντησή τους.
Όσον αφορά στο θέμα των καυσίμων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την πάταξη του λαθρεμπορίου.