Μεγαλύτερες θα είναι τελικά οι περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και κοινωνικές παροχές για να βγει ο λογαριασμός των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη του αρχικού σχεδιασμού εξοικονόμηση δαπανών αναζητείται και στο πεδίο της Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών κυρίως στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Μεγαλύτερες θα είναι τελικά οι περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και κοινωνικές παροχές για να βγει ο λογαριασμός των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη του αρχικού σχεδιασμού εξοικονόμηση δαπανών αναζητείται και στο πεδίο της Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών κυρίως στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ο υπουργός Οικονομικών οριστικοποιεί από ώρα σε ώρα τη λίστα με τα μέτρα, την οποία θα παραδώσει στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη αργά το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης και σε κάθε περίπτωση πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μετά το μεσημέρι.
Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της επόμενης διετίας -που επιβάλλει η τελευταία δανειακή σύμβαση- ένα δισεκατομμύριο παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των 4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι συντάξεις και επιδόματα θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση.
Στην… Προκρούστεια κλίνη του υπουργείου Εργασίας θα τεθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ οι περικοπές στο πεδίο της Υγείας θα αφορούν -μεταξύ άλλων- σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας του.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε σήμερα πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σε δήλωσή του αμέσως μετά τόνισε ότι συζήτησαν για τα "κρίσιμα και πολυεπίπεδα" ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, αλλά και "τα μείζονα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και το μεγάλο βάρος που θα σηκώσει το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, περίπου, το 44% της προσαρμογής, δηλαδή μία τάξη μεγέθους 5 δισ. ευρώ".
"Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι το υπουργείο θα δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Την κρίσιμη αυτή στιγμή η Ελλάδα δεν θα κλονιστεί από τη δυσκολία των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουμε. Και θέλω να διαβεβαιώσω, ότι αυτές θα παρθούν με τον όσο πιο δίκαιο τρόπο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις, θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την Ελλάδα, για τους εργαζόμενους, για τους ανέργους, για όλους μας που θα μας κάνει και πάλι να είμαστε αισιόδοξοι" πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε την Τετάρτη και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος δήλωσε ότι η δαπάνη στον τομέα της Υγείας δεν θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
"Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα επιτύχουμε τους στόχους μας με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής, με τα οποία θα επιτύχουμε, αφενός τη μείωση των δαπανών, αφετέρου θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ποιότητος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας" τόνισε.
Όσον αφορά στο Δημόσιο, δρομολογείται η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών, καθώς και η μείωση του προσωπικού.
Οι επικεφαλής της τρόικας ξεκινούν αύριο τον κύκλο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και αναχωρούν τη Δευτέρα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα ληφθεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα έχει στη διάθεσή της περίπου έναν μήνα για να εφαρμόσει όσα ζητηθούν αλλά και να διαπραγματευθεί σε υψηλό επίπεδο για τις όποιες βελτιώσεις στο πρόγραμμα.
Τον προβληματισμό του Λευκού Οίκου για τις εξελίξεις, μετέφερε στον Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συναντήθηκε ο Αμερικανικός αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για την υλοποίηση του Μνημονίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια αλλά μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Στην Αθήνα φτάνει αύριο για να μεταφέρει το μήνυμα της Κομισιόν ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στις 17:30. Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που ήρθε στην Ελλάδα, σηματοδοτεί για το μέγαρο Μαξίμου το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνουν οι Βρυξέλλες για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά, προχωρώντας ταυτόχρονα τις διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών και τις αποκρατικοποιήσεις.
Ως σήμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη την τοποθέτηση του καθηγητή και μάνατζερ Τάκη Αθανασόπουλου στη θέση του Ταμείου αποκρατικοποίησεων και του Γιάννη Εμίρη, στελέχους ιδιωτικής τράπεζας, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Πυρά από αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για σύγκληση συνόδου κορυφής για το μέλλον της Ευρωζώνης, εστιάζοντας τα πυρά του στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Υψηλούς τόνους κατά του κ. Σαμαρά υιοθετούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον πρόεδρο του Κινήματος Πάνο Καμμένο να τονίζει στην Κ.Ο. ότι "η λέξη επαναδιαπραγμάτευση αποτελεί παρελθόν πλέον, μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως και τα 18 σημεία με τα οποία υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού ο κ. Σαμαράς".
Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή ο ελληνικός λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο, σχολιάζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τον λαό σε δράση.