Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο άνοιξε μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι "ιερό" και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αντιδρούν έντονα. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να προστατευθεί, ενώ αποστάσεις από τη διαχείριση του θέματος λαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.
Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο άνοιξε μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι "ιερό" και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αντιδρούν έντονα. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να προστατευθεί, ενώ αποστάσεις από τη διαχείριση του θέματος λαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη να συντονισθούν, ώστε η επιχείρηση να ξαναλειτουργήσει άμεσα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί, το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό".
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, χαρακτηρίζει την παρέμβαση της αστυνομίας ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού και καταγγέλλει ότι "η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση".
Μάλιστα, στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας πήγαν το πρωί και πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συνδικαλιστές που ζητούν να συνεχίσει η απέργία. Ανάμεσά τους ο κ. Στρατούλης, ο οποίος δήλωσε: "Έρχεται η κυβέρνηση με την ωμή αστυνομική αστυνομική βία που άσκησε σήμερα σε βάρος τους, στρατιωτικού τύπου, να συμπαραταχθεί με τον εργοδότη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να φύγουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ απότην πύλη του εργοστασίου και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με βάση τις συμβιβαστικές αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των απεργών εργατών".
Η κυβέρνηση σχολίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ διά του Σίμου Κεδίκογλου στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου.
"Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος. Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά, όλοι αυτό" είπε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε: "Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Έλληνες για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας".
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός πρέπει να προστατευτούν" και ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει με τη συμπεριφορά τους να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας".
"Ζητήσαμε διάλογο και συνεννόηση και δυστυχώς βλέπουμε κόντρες και απειλή βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, την ενότητα του ελληνικού λαού και να μην επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό" δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.
"Οι Έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη και η όποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαραίνει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση", ήταν η τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής.
"Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως τη βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη 'Χαλυβουργία Ελλάδος', μετά από εισαγγελική εντολή. Καταγγέλλει τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Το πρωί στη Χαλυβουργία βρέθηκαν βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως Χρήστος Κατσιώτης, που επισήμανε σε δήλωσή του: "Καλούμε τους εργαζόμενους, τον μόνο δρόμο που έχουν, να οργανωθούν στα συνδικάτα και να αγωνιστούν ενάντια στα μνημόνια, στα πρώτα, στα δεύτερα, στους εφαρμοστικούς νόμους, να αγωνιστούν ενάντια στους εργοδότες και στις επιλογές που έχουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Όσα ΜΑΤ και αν χρησιμοποιήσουν, ο αγώνας των εργαζομένων είναι μονόδρομος".
Σε δική της ανακοίνωση, η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι "η όξυνση της κατάστασης η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις" προσθέτοντας πως "πρέπει να υπάρξει λύση".
Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος στιγμιότυπο που έχει ανέβει στο You Tube στο οποίο εμφανίζονται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασσιδιάρης μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Σιφωνιό, δήλωσε στον ρ/σ Βήμα FM: Είναι γνωστό ότι στη Χαλυβουργία συμμετέχει και η Χρυσή Αυγή μαζί με το ΚΚΕ και από ό,τι μαθαίνω τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, όλοι μαζί παιδιά για να φύγουν όλες οι επενδύσεις από την Ελλάδα και να πεινάσουμε μια ώρα αρχύτερα".