Την έκδοση ειδικής υγειονομικής διάταξης για δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών που έχουν εντοπιστεί σε λαθρομετανάστες προανήγγειλε μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Υγείας.
Πακέτο μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να ανακοινώσουν την Κυριακή οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς κρίνεται ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μία υγειονομική "βόμβα".
Ήδη, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την έκδοση ειδικής υγειονομικής διάταξης που θα προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών που έχουν εντοπιστεί σε λαθρομετανάστες.
"Αύριο το μεσημέρι εκδίδω υγειονομική διάταξη που έχει ήδη προετοιμαστεί, σε συνεργασία με την Αστυνομία" είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: "Πρέπει όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας να έχουν ένα χώρο για ασθενείς που θα μαζεύονται εκεί κι έτσι δεν θα μεταδίδονται σε άλλους ασθενείς, ασθένειες ξεχασμένες για την Ευρώπη, που τώρα όμως εισάγονται δια της Ελλάδας και της Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φώναζα στην Ευρώπη. Δεν άκουγαν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και γενικά οι Κεντρικοί και Βόρειοι Ευρωπαίοι".
Οι φόβοι για έκρηξη της "υγειονομικής βόμβας" στο κέντρο της Αθήνας εντείνονται, αφού υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τους λαθροματανάστες, όπως ηπατίτιδα Β και C, AIDS, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως σύφιλη και κονδυλώματα, φυματίωση, ελονοσία και ψώρα.
Στο μεταξύ, μετά τις καθημερινές επιχειρήσεις-"σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας από δεκάδες αστυνομικούς για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και του παρεμπορίου, η εικόνα έχει βελτιωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από αυτούς που προσήχθησαν τις τελευταιες ημέρες στις επιχειρήσεις – "σκούπα", αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στο ακανθώδες ζήτημα των υπερσυνταγογραφήσεων, όπως αποκάλυψε στην ίδια εκπομπή ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις ώστε να παραγραφούν οι ποινές σε γιατρούς που το διέπραξαν.
"Σε όλες τις περιπτώσεις που επιβάλαμε κυρώσεις 1 και 2 μήνες μας πήραν (τηλέφωνο) τοπικοί βουλευτές και είπαμε 'μην ξαναπατήσεις εδώ – μην ξαναπάρεις τηλέφωνο'", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν και τις 15.000 ευρώ προβλέπουν οι κανόνες συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που αποδεικνύεται ότι υπερσυνταγογραφούν ενώ εκτός από τις χρηματικές ποινές προβλέπεται και αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης για 2 χρόνια.