Υπερψηφίστηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στην ομιλία της Μέρκελ που προηγήθηκε, η καγκελάριος υπερασπίστηκε με θέρμη την έγκριση του δεύτερου πακέτου και επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Υπερψηφίστηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με 496 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 90 κατά.
Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία για την ψήφιση, η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε με θέρμη την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα.
Απευθυνόμενη κυρίως στους δικούς της, δύσπιστους βουλευτές, η καγκελάριος μάλιστα επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Γνωρίζω τις φωνές που διερωτώνται αν η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο, μια περίπτωση χωρίς ελπίδα, αν θα ήταν καλύτερα για όλους να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή, να υποτιμήσει το νόμισμά της και να μπορέσει έτσι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Αν, με μία λέξη θα ήταν καλύτερα για την Ευρωζώνη να προχωρήσει χωρίς την Ελλάδα απ' ό,τι μαζί της" είπε.
Και πρόσθεσε: "Αυτά τα ερωτήματα δικαιολογούνται. Όμως, έχοντας ζυγίσει όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, φθάνω στο αποτέλεσμα ότι οι ευκαιρίες που εμπεριέχει το νέο πρόγραμμα είναι περισσότερες απ' τα ρίσκα του".
Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ανεύθυνες τις φωνές που τάσσονται κατά της διάσωσης της Ελλάδας και προειδοποίησε και πάλι ότι σε ένα τέτοιο σενάριο οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη.
Είπε χαρακτηριστικά: "Θεωρώ αυτά τα ρίσκα ανυπολόγιστα και ως εκ τούτου ανεύθυνα. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει τι συνέπειες θα είχε μια ακόμη άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας για όλους μας και για τους ανθρώπους στη Γερμανία. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες θα προέκυπταν για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει τι επιπτώσεις θα είχε μια άρνηση του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα στις άλλες χώρες υπό πρόγραμμα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενδεχομένως και στην Ισπανία, την Ιταλία, και τέλος -τέλος στην Ευρωζώνη στο σύνολό της και σ' ολόκληρο τον κόσμο".
"Ως καγκελάριος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας πρέπει να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να μπαίνω σε περιπέτειες, αυτό μου το απαγορεύει ο όρκος που έδωσα για το αξίωμά μου" τόνισε η Μέρκελ.
Κατά την ομιλία της, η καγελάριος ανέφερε ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα "είναι μακρύς και εμπεριέχει κινδύνους", έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Κομισιόν και στην απόφαση για τον δεσμευμένο λογαριασμό, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη μια σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο για να υλοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει το μεσημέρι ότι όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα κατέβουν ενωμένα στη Βουλή να υπερψηφίσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μετά την έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο μεταξύ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Κορυφαία στελέχη των δυο αδελφών κομμάτων έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σε ο,τι αφορά συνολικά την πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Την τοποθέτηση του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών κ. Φρίντριχ περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ακολούθησε σημερινή διευκρίνιση του ίδιου ότι τη δήλωση αυτή την έκανε με την ιδιότητα του απλού πολιτικού και όχι με αυτήν του μέλους της κυβέρνησης.
Σήμερα, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, κ. Μάρκους Ζέντε, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο γενικός γραμματέας του ίδιου κόμματος, Αλεξάντερ Τομπρίν, είπε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια χώρα υπό το καθεστώς χρεοκοπίας.
Στο πλευρό, ωστόσο, της κ. Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών τάχθηκαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, οι οποίοι ζητούν από την καγκελάριο να βάλει στη θέση τους -όπως λένε χαρακτηριστικά- τους Βαυαρούς.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα "Bild" με σημερινό της πρωτοσέλιδο "χτύπημα", καλεί τους βουλευτές να μην δώσουν με την ψήφο τους έγκριση στο δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε εκφράζουν την ακριβώς αντίθετη άποψη.