Αυστηρή κριτική κατά των πολιτικών, των μέσων ενημέρωσης αλλά και των συναδέλφων του δικαστικών λειτουργών άσκησε με επιστολή του προς την Ένωση Εισαγγελέων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρουσσος Παπαδάκης.
Για τις 9 Φεβρουαρίου ορίστηκε η συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα δεχθεί την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης για την αντικατάσταση ή όχι των δύο οικονομικών εισαγγελέων κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.
Στο μεταξύ, αυστηρή κριτική κατά των πολιτικών, των μέσων ενημέρωσης αλλά και των συναδέλφων του δικαστικών λειτουργών άσκησε με επιστολή του προς την Ένωση Εισαγγελέων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρουσσος Παπαδάκης.
Αφορμή για την επίμαχη επιστολή του κ. Παπαδάκη, στάθηκε η πολιτική διαμάχη γύρω από την δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ και τη διαβίβασή της στη Βουλή μετά τις καταγγελίες για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009.
Τα βέλη του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού στόχευσαν σε όσους βρέθηκαν στην εξουσία, οι οποίοι -όπως λέει- μάς έφεραν σε αυτήν την κατάσταση, αλλά και στον υπουργό Υγείας, τον οποίο καλεί να ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου του και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, ενώ παράλληλα τον κατηγορεί ότι καλυπτόμενος από την βουλευτική ασυλία κάνει δηλώσεις που συνιστούν την αξιόποινη πράξη της πρόκλησης σε τέλεση κακουργήματος.
Σημειώνει σχετικά ο αντεισαγγελέας: "Όσο για τις ατυχείς δηλώσεις του κ. υπουργού Υγείας 'περί μακελειού' που (υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας) άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος, θα ήθελα να του πω ας ασχοληθεί με το νοσοκομείο της Ρόδου, που έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η Μ.Κ.Ο., ας ασχοληθεί με το νοσοκομείο Σύρου, όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν".
Τα πυρά του εισαγγελέα δέχθηκαν και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία χαρακτήρισε "λαϊκά παραδικαστήρια" όταν υπερβαίνουν τα όρια της κριτικής.
"Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που επανειλημμένα έχω πει: ν' αφήσουν τη δικαστική εξουσία να επιτελέσει το έργο της και να σταματήσει η όποια πολιτική ή επαγγελματική εκμετάλλευσή της. Τα Ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά παραδικαστήρια δεν προάγουν τον νομικό πολιτισμό και το δίκαιο, όταν γίνεται υπέρβαση των ορίων της κριτικής, μάλιστα όταν επιδιώκεται πολιτικό όφελος ή το κέρδος της τηλεθέασης, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στην δικαιοσύνη" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.
Στο στόχαστρό του, όμως, έβαλε και συναδέλφους του δικαστές και εισαγγελείς, σημειώνοντας: "Στο δίλημμα των πολιτών 'τον νόμο να φοβούμαι ή τον δικαστή' να μην καταλήγουν στο δεύτερο, γιατί αυτό σημαίνει ότι αφήσαμε το δίκαιο να διολισθήσει σε μέσο εκδικήσεως ή αδράνειας και θα μεταβληθούμε έτσι σε Νέρωνες και Ηρόστρατους της δικαιοσύνης. Τέλος, οι νομικοί, αλλά και οι συντεταγμένες εξουσίες, να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε την δικαιοσύνη σαν ένα όνειρο που διαρκώς προσπαθούμε να πραγματώσουμε".
Αναφερόμενος στην υπόθεση του ελλείμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του απέδωσε ευθύνες για το ύψος του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σημείωσε, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ότι η δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να περάσει άμεσα από κοινοβουλευτικό έλεγχο.