Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές υγειονομικές αρχές με αφορμή τα γαλλικά ενθέματα της εταιρείας PIP, που περιείχαν μη ιατρική σιλικόνη και εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο να σπάσουν
Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές υγειονομικές αρχές με αφορμή τα γαλλικά ενθέματα της εταιρείας PIP, που περιείχαν μη ιατρική σιλικόνη και εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο να σπάσουν. Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ σε δεκάδες Ελληνίδες που έχουν υποβληθεί σε αναδόμηση στήθους.
Τα ύποπτα ενθέματα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, τοποθετήθηκαν σε περισσότερες από 40 γυναίκες στη χώρα μας, μέχρι την ανάκλησή τους τον Απρίλιο του 2010.
Το υπουργείο Υγείας, με ενημερωτική εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, εντέλλεσθε όπως ενημερώσετε όλα τα τμήματα χειρουργικής, πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής των μονάδων υγείας αρμοδιότητάς σας, έτσι ώστε οι θεράποντες ιατροί να ενημερώσουν και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες στις γυναίκες που έχουν τυχόν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος".
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των πλαστικών χειρουργών, οι οποίοι τονίζουν ότι τα γαλλικά ενθέματα που είχαν διατεθεί στην ελληνική αγορά ήταν λίγα.
Εκτιμάται ότι 300.000 ενθέματα έχουν διακινηθεί σε όλο τον κόσμο, με κάποιους να εκφράζουν φόβους ακόμη και για πρόκληση καρκίνου λόγω της διαρροής σιλικόνης.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος στη χώρα μας και προωθεί την κατάρτιση μητρώου, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα ενθέματα στήθους, που τοποθετούνται για λόγους αισθητικής ή αποκατάστασης έπειτα από μαστεκτομή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα, έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία από τις εταιρείες που εισήγαγαν τα προϊόντα αυτά, για την ποσότητα που εισήγαγαν αλλά και τα σημεία πώλησης, τα οποία στοιχεία θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας.
Το σκάνδαλο με τα ύποπτα γαλλικά ενθέματα λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Εκτός από τις γαλλικές αρχές που συνέστησαν σε 30.000 γυναίκες να τα αφαιρέσουν και οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας συνιστούν την αφαίρεση των ενθεμάτων καθώς, όπως τονίζουν, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης ή διαρροής και δεν είναι σαφές αν υπάρχουν αντιδράσεις του οργανισμού στη σιλικόνη μακροπρόθεσμα.