Να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία, έστω για "πάγωμα" μισθών, ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση, για να μην αναγκαστεί να παρέμβει με νόμο όπως έχει ζητήσει η τρόικα. Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα.
Να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία, έστω για "πάγωμα" μισθών, ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση, για να μην αναγκαστεί να παρέμβει με νόμο όπως έχει ζητήσει η τρόικα.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έλεγαν χαρακτηριστικά το Σάββατο: "Περιμένουμε τους εταίρους να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτό ενδιαφέρει πάνω απ' όλα την τρόικα. Είναι η καλή εικόνα μας προς τα έξω. Δεν θα πληρώσουν μόνο οι μισθωτοί. Καλέσαμε και τους επιχειρηματίες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους".
Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα κατ' επιταγή της τρόικας και στην ατζέντα υπάρχουν όλα τα αιτήματα χωρίς "κόκκινες γραμμές", όπως η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και κατάργηση μισθολογικών προνομίων που ισχύουν σε πρώην ΔΕΚΟ που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει την Τρίτη, απορρίπτει όλα τα αιτήματα, ενώ τονίζει ότι το μόνο σημείο συμφωνίας με τους εργοδότες είαναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους από το 37% στο 32%.
Οι εργοδοτικοί φορείς θα συνεδριάσουν από κοινού το απόγευμα της Δευτέρας για να καθορίσουν τη στάση τους. Ο ΣΕΒ έχει ήδη θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και της αύξησης 2,5% που προβλέπει από την 1η Ιουλίου η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012, ενώ οι έμποροι ζητούν πάγωμα των μισθών έως το 2014.
Η τρόικα επιτάσσει οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν πάνω από 15% για να ωφεληθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ σήμερα η μείωση των αμοιβών κατά μέσο όρο φθάνει το 12%. Όσο για τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ, έχει καταργηθεί στην πράξη αφού 4 στους 10 προσλαμβάνονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και αμείβονται με 438 ευρώ το μήνα.