Διαδοχικές συναντήσεις Παπαδήμου με παραγωγικούς φορείς. Κοινή στάση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, είναι ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτερος μισθός. Οι εργοδότες ζητούν, όμως, πάγωμα των αυξήσεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω απο την συλλογική σύμβαση.
Διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς φορείς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.
Κοινή στάση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, είναι ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτερος μισθός. Οι εργοδότες ζητούν, όμως, πάγωμα των αυξήσεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Οι συναντήσεις έγιναν στη σκιά της νέας επιστολής που έστειλε η τρόικα στον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και στην οποία -σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ- φέρεται να θέτει ευθέως θέμα μείωσης κατώτερου μισθού και κατάργησης του 13 και 14ου μισθού, προτρέποντας την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά, εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν σχετικά.
Ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε στους κοινωνικούς εταίρους την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας: "Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας".
Παράλληλα, προέτρεψε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους. "Πρέπει -είπε- οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ο κόσμος της επιχειρηματικότητας, ο κόσμος της εργασίας, ο ελληνικός λαός γενικότερα, να έχουμε όλοι πλήρη και ακριβή επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ".
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ενδεχομένως η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας θα είναι μια δυσκολη δοκιμασία για την ελληνική πλευρά. "Μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την αποτίμηση των εταίρων μας για το αν μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομία μας" είπε και πρόσθεσε: "Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική".
Δ. Δασκαλόπουλος: Να μη θιγεί ο κατώτερος μισθός
Ο κ. Δασκαλόπουλος εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου υπερασπίστηκε τον κατώτατο μισθό και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους ώστε να διαμορφωθεί ένα μέσο μισθολογικό κόστος, ενώ παραδέχθηκε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων.
"Κληθήκαμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για μια εθνική συμφωνία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους. Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.
Και πρόσθεσε: "Θέλω να τονίσω ότι ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης".
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι μισθολογικά, ωριμάνσεις, τριετίες "όλα θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων" προσθέτοντας: "Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε το μέσο κόστος εργασίας, ώστε και η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα να ευνοηθούν".
Ο πρόεδρος του ΣΕβ έκανε και μια… πολιτική παρέμβαση, καλώντας τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μην ρίξει ο λαός την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση σε περίπτωση αποτυχίας. "Η κυβέρνηση Παπαδήμου -τόνισε- έχει αναλάβει ουσιαστικά μία αποστολή εθνικής σωτηρίας. Θα πετύχει μόνον αν εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που τη φθείρουν. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που τη στηρίζουν πρέπει να μάθουν να μιλούν με μια φωνή και να πράττουν με μια θέληση. Αυτό είναι το χρέος τους, αλλά είναι και το συμφέρον τους. Διότι, αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, στους σημερινούς 'συγκάτοικους' θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός".
Γ.Παναγόπουλος: Ούτε βήμα πίσω για ΕΓΣΣΕ
Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ετέθησαν πάρα πολλά ζητήματα και παρουσιάστηκε στη ΓΣΕΕ "η κρισιμότητα της κατάστασης για τη χώρα που ιδιαίτερα για τους επόμενους 3 μήνες είναι πολύ δύσκολη".
"Ο πρωθυπουργός μάς ζήτησε στα πλαίσιο του διαλόγου να συζητήσουμε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μηδέ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξαιρουμένης" είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και πρόσθεσε: "Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν, εμείς λέμε ότι για την ΕΓΣΣΕ, το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργάτη, ούτε ένα βήμα υποχώρηση". "Κατώτερο μισθό, ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού, επ' αυτών δεν συζητούμε, δεν συμφωνούμε, δεν συναινούμε" πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
Είπε ότι η ΕΓΣΣΕ είναι ένα ενιαίο σύνολο, που το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να κατατμηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΓΣΕΕ δεν συζητά "οτιδήποτε αγγίζει" τη Σύμβαση, δηλαδή ούτε επιδόματα, ούτε ωριμάνσεις, ούτε αυξήσεις, και κάλεσε τους εργοδότες "να σεβαστούν τις υπογραφές" που έχουν βάλει.
Αυτό που συζητά η ΓΣΕΕ, σημείωσε, είναι ζητήματα που αφορούν μη μισθολογικά κόστη και ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνοντας ότι "είναι αδιανόητο να γίνει 'κούρεμα' χωρίς ανακεφαλαιποίηση των αποθεματικών" τους και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος είπε στη ΓΣΕΕ ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι.
Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ακόμη οι "οι άνεργοι υποφέρουν". "Τα επιδόματα ανεργίας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και τα κονδύλια απασχόλησης λιμνάζουν γιατί οι υπουργοί δεν αποφασίζουν να έχουν μια ενιαία πολιτική απασχόλησης" επισήμανε.
Ερωτηθείς για το θέμα του PSI, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετέφερε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είπε στα μέλη της Συνομοσπονδίας ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών "πάει καλά" και πως σε 15 μέρες θα υπάρξει συμφωνία, για την υλοποίηση της οποίας όμως θα χρειαστεί ένας μήνας.
Δ.Ασημακόπουλος: Η ΓΣΕΒΕΕ θα επιμείνει στην ΕΓΣΣΕ
Τρίτος στο μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε "ψευδοδιλήμματα" τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού του νεοεισερχόμενου προς όφελος ανταγωνιστικότητας.
"Είναι σίγουρο ότι από δω και πέρα η κάθε απόφαση που θα παίρνουμε θα πρέπει να απαντά στο δίλημμα θα μείνουμε στην ΕΕ ή όχι, θα μείνουμε στο ευρώ ή όχι. Όμως αυτό, μέχρις ότου να τίθενται ψευδοδιλήμματα περί μείωσης κατώτατου μισθού του νεοεισερχόμενου για την ανταγωνιστικότητα απέχει" δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Η ΓΣΕΒΕΕ θα επιμείνει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι το τελευταίο φύλλο συκής αξιοπιστίας που έχει μείνει στους κοινωνικούς φορείς" επισήμανε. Ερωτηθείς για τη αύξηση που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, είπε ότι "πρέπει να δοθεί, εκτός εάν υπάρξει άλλη συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων", εκτιμώντας ο ίδιος ότι δεν θα υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.
Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΒΕΕ έθιξε στον πρωθυπουργό το θέμα του μη μισθολογικού κόστους. "Να το δούμε για να μειωθεί κατά 5 μονάδες, αλλά να αναπληρωθούν τα έσοδα των ταμείων με άλλους πόρους εκτός κρατικού προϋπολογισμού" ανέφερε και ερωτηθείς ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι πόροι αναφέρθηκε στην επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρησεων.
Β.Κορκίδης: Θα σεβαστούμε την υπογραφή στην ΕΓΣΣΕ
"Κρίσιμη και χρήσιμη" χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος είπε ότι οι έμποροι θα σεβαστούν την υπογραφή στην ΕΓΣΣΕ.
Ο κ. Κορκίδης είπε ότι υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια και περιορισμοί στις διαβουλεύσεις που καλούνται να κάνουν οι κονωνικοί εταίροι, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα να υπάρξει "ευελιξία τουλάχιστον οι αποφάσεις να γίνουν σεβαστές".
Όπως είπε, η ΕΣΕΕ πρότεινε να υπάρξει ένα ασφαλιστικό τέλος το οποίο σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα αποτελέσει έναν πόρο για ταμεία που -όπως είπε- κινδυνεύουν, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης.
Δήλωση Παπαρήγα
"Δεν δεχόμαστε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία. Επομένως δεν υπάρχει κόστος. Όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του μισθολογικού κόστους. Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη", δήλωσε σχετικά η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.