Για συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ώστε να αφιερωθούν όλες οι δυνάμεις στο σήμερα και το αύριο, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.
Ο Γ. Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τις 6τα ξημερώματα και αμέσως μετά το τέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός αναφορικά με το θέμα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτή το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και τόνισε: "Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εφαρμογή της δεν θα προκαλέσει καμία μείωση του επιπέδου όπου βρίσκεται σήμερα η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, γιατί εμείς έχουμε ειλημμένη απόφαση, απόφαση της Κυβέρνησης, να αναπληρωθεί σε επίπεδα τουλάχιστον ίδια με αυτά που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της απόφασης του Ιουλίου".
Για εξασφαλισμένη ρευστότητα των τραπεζών έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, όμως έδειξε το δρόμο της κρατικοποίησής τους τονίζοντας: "Είναι πολύ πιθανόν, ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών μετοχών να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο με αυτή τη διαδικασία που ακολουθούμε, όμως, η διάθεση αυτών των μετοχών που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, μετά την εξυγίανσή τους, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θα διατεθούν δηλαδή ξανά, όσο πιο σύντομα γίνεται, σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες και έχουν δώσει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στις άλλες χώρες και για τον κρατικό προϋπολογισμό".
Αιχμές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ άφησε ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για "υπερπατριώτες", τόνισε πως η διαρκής επιτήρηση που εισηγήθηκε η Άγκελα Μέρκελ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιτροπεία και υπογράμμισε: "Είχαμε και πολλούς 'υπέρπατριώτες'. Με αφορμή το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάρα πολλοί χρησιμοποίησαν υπέρ-πατριωτικές κορώνες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις. Αλλά θέλω να δείτε και τα συμπεράσματα, όπου σαφώς λένε – και πολύ σωστά λένε – ότι η ευθύνη τελικά της υλοποίησης του προγράμματος δεν είναι κανενός άλλου, παρά των Ελλήνων, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Βουλής – εγώ, θα έλεγα, ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης, ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Εμένα, δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα "σόου". Εγώ θέλω να είναι εκεί, επιτόπου, και αν υπάρχει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα, να το λύνουμε άμεσα."