Έντονα προβληματισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αμφισβητούνται και δοκιμάζονται από τις αγορές. Επιστολή Παπανδρέου σε Μπαρόζο. Παρέμβαση Σαμαρά.
Έντονα προβληματισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αμφισβητούνται και δοκιμάζονται από τις αγορές. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Γ. Παπανδρέου, συντάσσεται με την άποψη του Ζ. Μπαρόζο ότι οι εν λόγω αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, ζητώντας τη ανάληψη πρωτοβουλιών που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη διαμορφωτή των εξελίξεων και προσθέτει: "Συμμερίζομαι επίσης την άποψή σας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, εκτός από την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά στις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές".
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενισχυθεί ο υφιστάμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, ενώ πρόσθεσε: "Αυτή την ώρα οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά κυρίως ταχύτητα. Και αν τελικά δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας, το φωνάζουμε καιρό, είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, έχει τα απαραίτητα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει. Μόνον έτσι θα τους αποθαρρύνει και μόνο έτσι θα χαλάσει τα σχέδιά τους".
Μήνυμα στις αγορές που δεν έχουν χαλαρώσει το κλοιό γύρω από την Ελλάδα, αναμένοντας τις λεπτομέρειες του δεύτερου "πακέτου" στήριξης, επιχείρησε να στείλει ο Επίτροπος Ρεν, επιμένοντας στο ότι οι αποφάσεις της 22ας Ιουλίου και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μειώνουν το βάρος του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε: "Οι αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά την Ελλάδα δεν δικαιολογούνται κατά τη γνώμη μας. Οι επενδυτές φαίνεται να μην έχουν πεισθεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο. Εγώ λέω ότι αυτό το συμπέρασμα δεν είναι σωστό".
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, δήλωσε για το θέμα: "Όπως είχε προβλέψει το ΚΚΕ η κρίση βαθαίνει και στην ευρωζώνη και στα άλλα καπιταλιστικά κέντρα και οι ανταγωνισμοί τους οξύνονται για αυτό επιτίθενται όλοι εναντίον όλων".
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημειώνει: "Κατ' επανάληψη δημοσίως έχουμε πει ότι η Ευρώπη φοβάται περισσότερο την Ελλάδα. Οι φόβοι αυτοί πολλαπλασιαζόμενοι καθημερινά κατακλύζουν τη Γηραιά Ήπειρο".
Ο Συνασπισμός αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Οι πανηγυρισμοί τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής φαντάζουν ήδη μακρινοί. Το θαύμα δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε επισημάνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια συστημική κρίση της ευρωζώνης και όχι με μια κρίση χρέους στην Ελλάδα".
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τονίζει: "Η Ευρώπη πρέπει να δράσει επιθετικά και αποφασιστικά απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη. Οι ειλημμένες αποφάσεις, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις ριζοσπαστικής αντιμετώπισης της τακτικής των οίκων αξιολόγησης".
Μιλώντας στη Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις επιθέσεις των αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια της ίδια συζήτησης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε: "Εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει με πολιτικούς όρους να προωθήσει την οικονομική διακυβέρνηση είναι βέβαιο ότι η γενίκευση της κρίσης χρέους στην κυριολεξία θα σμπαραλιάσει την ΕΕ".