Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής. Άνοδος 5,15% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκλιμάκωση στα spreads.
Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, με παράλληλη ενίσχυση του EFSF και δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο έκλεισε τη Δευτέρα με άνοδο 5,15%, στις 1.662,38 μονάδες, με "οδηγό" τον τραπεζικό κλάδο και τον σχετικό δείκτη στο +8,71%.
Η "ψαλίδα" επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα έκλεισε περίπου 30 μονάδες, στα επίπεδα των 930-935 μονάδων βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα υποχώρησαν κατά 115 μονάδες φτάνοντας στις 975 μονάδες.
Κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εξειδίκευση των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο "Spiegel", έστειλε νέο μήνυμα στις αγορές, ότι με στόχο τη θωράκιση της Ευρωζώνης, η Τράπεζα ενδέχεται να διευκολύνει περαιτέρω τις υπερχρεωμένες χώρες, με μέτρα και για τα υφιστάμενα δάνειά τους.
"Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί" αναφέρει ο κ. Τρισέ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, το πρωί της Δευτέρας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αγορές θα έπρεπε να περιμένουν ότι οι Ευρωπαίοι θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για την ενότητα της Ευρωζώνης.
"Πιστεύω ότι οι χρηματαγορές θα έπρεπε να καταλάβουν ότι η ΕΕ είναι ανθεκτική, και κυρίως τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλίσουν την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης υπό τη μορφή ενός συνολικού πακέτου, όπως συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή για ευρύτερη δράση του μηχανισμού" τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προχωρά κανονικά στην εφαρμογή του προγράμματός της.
"Πρόκειται για μια απόφαση που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Θα εξετάσουμε περαιτέρω το θέμα εν όψει της συνόδου στις 24-25 Μαρτίου" είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: " Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόφαση αυτή θα μας βοηθήσει περισσότερο. Εμείς εμμένουμε στο πρόγραμμά μας, εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή".
Ωστόσο, το κόστος της απόφασης χαρακτηρίζεται βαρύ, αφού προοιωνίζεται λιτότητα διαρκείας. Βασική δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ ευρώ, ενώ τουλάχιστον 20 χρόνια θα διαρκέσει η υποχρέωση μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, με ρυθμούς περίπου 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Συν τοις άλλοις, η σύνδεση των συνταξιοδοτήσεων με το προσδόκιμο ζωής οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας σε βάθος χρόνου, ενώ η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, αλλά και τα δεδομένα άλλων χωρών εκτιμάται ότι οδηγεί σε "πάγωμα" σύμφωνα με τη γερμανική συνταγή.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι ο στόχος της εξεύρεσης των 50 δισ. από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου είναι εφικτός και μπορεί να προωθηθεί ακόμη και με τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης ακινήτων οι οποίες θα διαθέτουν μετοχές ή ομόλογα σε τρίτους.
"Αυτός ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς πρέπει να ξεπεράσει µεγάλα εµπόδια νοµικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ευρηµατικότητα. Για παράδειγµα, ο στόχος αυτός µπορεί να προωθηθεί όχι µόνο άµεσα αλλά και έµµεσα µε χρηµατοοικονοµικές µεθόδους, µέσα από τις µετοχές ή τα οµόλογα µιας εταιρείας που θα αναλάβει να διαχειριστεί ένα επιλεγµένο και "καθαρό" τµήµα της δηµόσιας περιουσίας" αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Θετική χαρακτήρισε την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας όμως ότι δεν βγάζει τη χώρα από την ύφεση και πως χρειάζεται αλλαγή των όρων του μνημονίου.
"Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη σύνοδο αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οφέλη της πλουτοκρατίας, με ανταλλάγματα απίστευτα σκληρότερα και αβάσταχτα νέα μέτρα που φέρνουν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων" σχολίασε το ΚΚΕ.
"Μην κοροϊδευόμαστε. Δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα. Αυτήν την ευκαιρία, δεν μπορεί η παρούσα δομή της κυβέρνησης να την εκμεταλλευθεί όπως δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευθεί τους 10 μήνες από το μνημόνιο. Χρειάζεται μια αλλαγή. Και θέλω να πιστεύω ότι το έχει διαπιστώσει και ο πρωθυπουργός, γιατί αν δεν προβεί σε αλλαγή, θα καταστραφεί και ο ίδιος και η χώρα" δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
"Η μείωση των επιτοκίων από το 5 στο 4% ενδεχομένως είναι κάτι θετικό, αλλά αν το δει κανείς συνολικά, το ποσό που εξοικονομείται είναι ελάχιστο σε σχέση με τα βάρη που προστίθενται στις πλάτες του ελληνικού λαού" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 98.4.