Το μήνυμα ότι η λύση και για το άσυλο περνάει μέσα από την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων, ώστε να παρέχουν πλέον πραγματική παιδεία σε ένα ανοιχτό και ασφαλές περιβάλλον, στέλνει η υπουργός Παιδείας.
Το μήνυμα ότι η λύση και για το άσυλο περνάει μέσα από τη ριζοσπαστική αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων, ώστε να παρέχουν πλέον πραγματική παιδεία σε ένα ανοιχτό και ασφαλές περιβάλλον, στέλνει η υπουργός Παιδείας.
Με δηλώσεις της τη Δευτέρα, η Άννα Διαμαντοπούλου επανέφερε το ζήτημα των συμβουλίων διοίκησης που θα χειρίζονται "ευαίσθητα" θέματα πολιτικής στα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το άσυλο.
"Οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρυσμα, όχι από δημαγωγία ούτε από το καθεστώς γενικευμένης ανομίας που υπαρχει σε πολλές περιπτώσεις" είπε η υπουργός και πρόσθεσε: "Σ' αυτά θα απαντήσουμε με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπισητμίων και ΤΕΙ, όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία".
Δραστικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ώστε να μην επαναληφθούν και φαινόμενα κατάχρησης και παρερμηνείας του ασύλου, προανήγγειλε η υπουργός και με συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα".
"Το άσυλο -ανέφερε- 'σκοτώνουν' αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν. Φτάσαμε η σύνοδος των πρυτάνεων να νημ μπορεί να συνεδριάσει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όποια προσωπικότητα εκφράζει απόψεις και ιδέες αντίθετες σε κρατούσες μειοψηφίες δεν μπορεί να δώσει ούτε κάν διάλεξη! Οι συγκλητικοί διαλύονται και δεν παίρνουν αποφάσεις, κάτω από κραυγές, απειλές και ενίοτε βίαιες συμπεριφορές".
Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι "ριζοσπαστική", ενώ κάνει λόγο και για υπηρεσίες φύλαξης που θα προστατεύουν και τη δημόσια περιουσία των Ιδρυμάτων.
Η Αννα Διαμαντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα και τις προτάσεις και τα σχόλια για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπουν δίδακτρα στους φοιτητές να αρθεί η μονιμότητα των καθηγητών, να εγγραφονται οι αιώνιοι φοιτητές σε κάποιο ΙΕΚ ή να διαγράφονται και να μπουν εξωπανεπιστημιακοί στην διοίκηση των ιδρυμάτων.
Θέσεις αντιπολίτευσης
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, με γραπτή δήλωσή του, υπενθυμίζει την τροπολογία της ΝΔ για κατάργηση του ασύλου και κατηγορεί την κυβέρνηση, που διά της υπουργού Παιδείας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση επι του θέματος, "εφευρίσκοντας -όπως σημειώνει- διαφόρους τρόπους με την τοποθέτηση της επίλυσης του θέματος στο διηνεκές, σε όργανα που δεν έχουν συσταθεί".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιμένει ότι το άσυλο πρέπει να καταργηθεί και προσθέτει: "Είναι παρωχημένη αντίληψη. Κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα απο τις αρχές της χώρας".
Ο Συνασπισμός, διά του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, επικρίνει την υπουργό Παιδείας ότι θέλει να χτυπήσει το άσυλο και κάνει λόγο για "πλήγμα για τη Δημοκρατία και για το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου".
Επιστολή πανεπιστημιακών
Στο μεταξύ, είκοσι καθηγητές Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του πρωθυπουργού καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου, με ανοικτή επιστολή που κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας με τον τίτλο "Τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά", υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι περισσότερο αναγκαία απο ποτέ.
Μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν στην επιστολή τους: "Εχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές απο κανέναν. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά,να λειτουργούν, να παραμένουν τόπος διάλογου και ζύμωσης. Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους: Εκπαίδευση, παραγωγή, διακίνηση ιδεών. Οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να εκπληρώνουν τα έργα τους με συσυνειδησία και ευαισθησία στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας".