Νευρική κρίση στις αγορές προκαλεί η Ιρλανδία. Σπάνε όλα τα ρεκόρ τα spreads και θέτουν τη χώρα ένα βήμα πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης. Ανησυχία στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις στο ευρώ και τυχόν επέκταση της κρίσης.
“Φωτιά” στα επιτόκια δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού νότου βάζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας -με έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ- και πυροδοτούν φήμες για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Τα σχετικά σενάρια φούντωσαν μετά τις δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου στην εφημερίδα “Handelsblatt”, ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες για πακέτο βοήθειας αντίστοιχο μ’ εκείνο της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει πολύ γρήγορα, εάν χρειαστεί.
“Η άνοδος των ιρλανδικών spreads είναι πηγή ανησυχίας και γι’ αυτό οι ηγέτες της Ευρωζώνης τώρα εξετάζουν κατά πόσον η χώρα χρειάζεται ρευστότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια σχεδόν αμέσως” ήταν η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου στη “Handelsblatt”.
Η δημοσίευση των δηλώσεων πυροδότησε νέο κύμα αύξησης των spreads, με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων ν’ αγγίζουν την Πέμπτη:
Το 11,72% για την Ελλάδα
Το ιστορικό υψηλό του 8,95% για την Ιρλανδία και
Το 7,27% για την Πορτογαλία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρώπη θα δράσει εφόσον χρειατεί, επισημαίνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη. “Εχουμε τώρα -είπε ο Μπαρόζο- όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ευρώπη και την ευρωζώνη για να δράσουμε, εάν παραστεί ανάγκη. Αλλά δεν πρόκειται να κάνω καμιά υπόθεση”.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεχόταν μπαράζ ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ζητούσαν διευκρινίσεις για την κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας, την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την ανησυχία στις Βρυξέλλες και επεδείκνυε… απροθυμία να δώσει απαντήσεις, επιτείνοντας έτσι την αβεβαιότητα.
“Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. Και η Κομισιόν φυσικά στηρίζει την Ιρλανδία στο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της…Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις και δεν έχω να προσθέσω κάποιο σχόλιο” ήταν μερικές μόνο από τις απαντήσεις του Ολιβιέ Μπέιλι.
Στην Ιρλανδία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας έσπευσαν με δηλώσεις τους να καθησυχάσουν τις αγορές. “Το πακέτο που το ΔΝΤ θα ήθελε να εφαρμόσει στην Ιρλανδία είναι σχεδόν το ίδιο που η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει” είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ ο υπουργός Μπράιαν Λενιχαν τόνισε πως “ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν έχουν μόνιμο προσωπικό στο υπουργείο Οικονομικών”.
Ο πρωθυπουργός Κόουεν έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας στο τέλος του μήνα, ωστόσο η αντιπολίτευση -υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πραγματική πλειοψηφία στη Βουλή- ζητά εδώ και τώρα εκλογές.
Η πολιτική αστάθεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στην Ιρλανδία, για την οποία αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι εάν δεν παρουσιάσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα βουλιάξει σε ένα οικονομικό τέλμα και εκφράζουν φόβους ότι η “μαύρη τρύπα” των τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 δισ. λόγω της “φούσκας” των στεγαστικών δανείων.
Στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του μνημονίου.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος επέμεινε στη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναπόφευκτη ούτε αναγκαία, ενώ η Citigroup συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν διετή ελληνικά ομόλογα, καθώς -όπως τονίζουν οι αναλυτές της- δεν βλέπουν κίνδυνο αναδιάρθρωσης χρέους όσο είναι σε ισχύ το μνημόνιο.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση