Ολοκληρώνεται στην Ουάσιγκτον η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, αλλά και ο κίνδυνος να βρεθούν πυρηνικά στα χέρια τρομοκρατών.
Ολοκληρώνεται στην Ουάσιγκτον η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Στη σύνοδο μετέχουν 47 χώρες, εκ των οποίων οι 40 έχουν στην κατοχή τους αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που αρκούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα άνοιξε τις εργασίες τη Δευτέρα, με την αμερικανική διακυβέρνηση να έχει ως βασικό ζητούμενο να μην πέσουν πυρηνικά όπλα σε λάθος χέρια, όπως αυτά της Αλ Κάιντα, και να ζητά άμεσα αντιμετώπιση στην πυρηνική -όπως την ονομάζει- τρομοκρατία.
Στους διαδρόμους της συνόδου, πάντως, το θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, που δεν προσεκλήθη.
Στις διμερείς επαφές του με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Πεκίνου για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη εντός εβδομάδων.
Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, που αντιδρούσε μέχρι πρότινος σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω του όγκου των εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν, δήλωσε ότι “Ουάσιγκτον και Πεκίνο μοιράζονται τον ίδιο γενικό στόχο ως προς το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν”.
H Τεχεράνη, πάντως, αμφιβάλλει κατά πόσον η Κίνα θα αλλάξει πράγματι στάση.
Στο μεταξύ, ως παράδειγμα προς μίμηση χαιρετίστηκε από τον Λευκό Οίκο η απόφαση της Ουκρανίας να απαλλαγεί με αμερικανική τεχνική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια έως το 2012 από τα αποθέματά της, που κληρονόμησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μεγάλος απών από τη Διάσκεψη είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που αποφάσισε να μην παραστεί, θέλοντας -σύμφωνα με αναλυτές- να αποφύγει την κριτική που αναμένεται να του ασκήσουν Τουρκία και αραβικές χώρες.