Θετικό έκρινε το υπ. Οικονομικών το πρώτο τέστ δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, 48 ώρες μετά τη συμφωνία για ευρω-στήριξη της Ελλάδας με 40 δισ. ευρώ, διαθέσιμα, εφόσον ζητηθούν. Στόχος ο δανεισμός από τις αγορές, λέει ο Παπακωνσταντίνου. Σιωπητήριο ζητά ο Παπανδρέου από υπουργούς.
Με προσφορές που ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ, αλλά και επιτόκια υπεριπλάσια των αντίστοιχων εκδόσεων του Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, δύο μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στην ετήσια έκδοση το επιτίκιο διαμορφώθηκε στο 4,85% και αντλήθηκαν 780 εκατ. ευρώ, έναντι προσφορών που ξεπέρασαν τα 4,6 δισ ευρώ, ενώ στην εξάμηνη έκδοση το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,55% και αντλήθηκαν άλλα 780 εκατ. ευρώ, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. ευρώ.
Μιλώντας την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να δανείζεται απο τις αγορές, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον μηχανισμό ευρω-στήριξης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ως “δίχτυ ασφαλείας”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε, πάντως, από τους υπουργούς του να διαμορφώσουν κλίμα ηρεμίας, χωρίς δηλώσεις, με κοινή γραμμή, αφήνοντας τις αναλύσεις για τους δημοσιογράφους. “Όπως θα έχετε αντιληφθεί -είπε χαρακτηριστικά- η ανακύκλωση φημολογιών ήταν ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια κάποιων κερδοσκόπων των αγορών, διαφόρων συμφερόντων τα οποία ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση της Ελλάδας. Γι’ αυτό, η ενιαία παρουσία μας στο μέτωπο της οικονομίας είναι σημαντική ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη ηρεμία”.
Κι ενώ οι αγορές συνεχίζουν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το πώς μπορεί να λειτουργήσει στη πράξη ο μηχανισμός στήριξης, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι σαφής, συμπληρώνοντας ότι ο μηχανισμός θα αποθαρρύνει άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν την Ελλάδα στο ίδιο μονοπάτι της υπερχρέωσης.
“Η συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο δεν αφήνει περιθώρια για απορίες ή ερωτήματα για το τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας. Η ΕΕ διέλυσε όλες τις αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει μια χώρα-μέλος” είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός έχει μετριάσει τους φόβους για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κι ότι η συμφωνία ήταν απολύτως αναγκαία, εξέφρασαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Αυστρίας και της Ισπανίας, την ώρα που εντείνεται η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε πάντως ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία της Ελλάδας κι εφόσον προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της ευρω-ομάδας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις αγορές.
Ανοικτό διατηρεί, πάντως, το ενδεχόμενο υποβάθμισης η Moody’s, θεωρώντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να φανερώσει τις προθέσεις της και η Standard & Poor’s.