Πρόταση νόμου που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας, ακόμη και στους δρόμους, υπερψήφισε κοινοβουλευτική επιτροπή στο Βέλγιο.
Πρόταση νόμου που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας, ακόμη και στους δρόμους, υπερψήφισε κοινοβουλευτική επιτροπή στο Βέλγιο.
Την πρόταση νόμου κατέθεσε το γαλλόφωνο Κόμμα Μεταρρυθμιστών, αλλά υποστηρίζεται και από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου. Με την ομόφωνη υπερψήφισή του, τη Μ. Τετάρτη, από την Επιτροπή Εσωτερικών της βελγικής Βουλής ανοίγει, ουσιαστικά, ο δρόμος για την υιοθέτηση του μέτρου.
Στο “στόχαστρο” μπαίνουν η μπούρκα και το νικάμπ -δύο ισλαμικές ενδυμασίες που καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα- η χρήση των οποίων θα απαγορευτεί, ακόμη και στο δρόμο. Εξαιρέσεις προβλέπονται για τις εορταστικές περιόδους, με την έγκριση των δημοτικών αρχών. Όσο για τους πραβατές, θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, έως και ποινή φυλάκισης επτά ημερών.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες για… ισλαμοφοβία, οι υποστηρικτές της απαγόρευσης της μπούρκας αντιτείνουν ότι το μέτρο άπτεται -μεταξύ άλλων- και της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή Ντένις Ντούρκαμ του Κόμματος Μεταρρυθμιστών: “Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να βλέπεις ένα άτομο, με καλυμμένο πρόσωπο, να κυκλοφορεί στην πόλη, την ώρα που υπάρχουν τόσες πολλές ληστείες και, κατά δεύτερον, έχει να κάνει με την ισότητα των φύλων, με την αξιοπρέπεια των γυναικών”.
Επιφανές στέλεχος της μουσουλμανικής κοινότητας του Βελγίου, στηλιτεύοντας την ψήφο της επιτροπής της Βουλής, την ενέταξε σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο περιστολής των ελευθεριών που μπορεί να καταλήξει αργότερα και σε “απαγόρευση του μίνι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της βελγικής Βουλής για την απαγόρευση της ολόσωμης ισλαμικής ενδυμασίας έχει προγραμματιστεί για τις 22 του μηνός και -δεδομένης της στήριξης του κυβερνητικού συνασπισμού- η έγκριση του νόμου θεωρείται δεδομένη. Κάτι που σημαίνει ότι το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την μπούργκα δια νόμου, ανοίγοντας πιθανόν το δρόμο και σε άλλα κράτη για την υιοθέτηση ανάλογων μέτρων.
Στη Γαλλία, πάντως, το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι η σχετική νομοθεσία, που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί, είναι αμφίβολης συνταγματικότητας. Σκόπελος, επισημαίνει στη γνωμοδότησή του, που μπορεί να υποσκελιστεί μόνον με την επίκληση λόγων δημόσιας ασφάλειας και καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, για την επιβολή του μέτρου.