Θολό παραμένει το τοπίο για τον μηχανισμό σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το σχέδιο διάσωσης, προς το παρόν, φαίνεται να είναι στον αέρα, με Ρομπάι και Κομισιόν να πιέζουν να υιοθετηθεί και τους Γερμανούς να ανθίστανται.
Θολό παραμένει το τοπίο για τον μηχανισμό σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, άγνωστο παρέμενε ακόμη και το αν τελικά το σχέδιο βοήθειας θα μπει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, όπως και το έαν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που έχουν ζητήσει Γαλλία και Ισπανία και προωθεί ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Ρομπάι μετέβη εκτάκτως στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά, διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τί είδους βοήθεια είναι αυτή.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, Σαρκοζί και Ρομπάι “διαπίστωσαν πλήρη ταύτιση απόψεων”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος, αποδυναμωμένος μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα, έχει ενδώσει στις πιέσεις της Μέρκελ για εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρομπάι φέρεται αποφασισμένος να επιτύχει τη σύγκληση των “16” του Eurogroup.
Από τη γερμανική πλευρά, πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε το εάν η Άγκελα Μέρκελ δέχεται να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύσκεψη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μπαλκενέντε ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που προτείνει ο κ. Ρομπάι, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες πριν αποφασίσει εάν θα παραστεί.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που μίλησε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης, λέγοντας: “Η αλληλεγγύη εέιναι διπλός δρόμος. Η Ελλάδα κάνει αυτή τη στιγμή μια οικονονμική προσπάθεια και στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη”.
Οι Γερμανοί απορρίπτουν κάθε ιδέα βοήθειας και δέχονται την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, με κυρίαρχο το ΔΝΤ, μόνο σε περίπτωση που μια χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, λύση που προσπαθούν να αποφύγουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε ότι προτιμά ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί τελικά να διευθύνεται από την ευρωζώνη.
Τη λύση του ΔΝΤ απορρίπτει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που υποστηρίζει ότι η εμπλοκή του οργανισμού θα πρέπει να είναι περιορισμένη. “Το να λύσει η ευρωζώνη προβλήματα ενός μέρους της μέσω του ΔΝΤ μόνον εξαίρεση μπορεί και πρέπει να είναι” σημειώνει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Από την πλευρά της Ιταλίας δεν απορρίπτεται η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ, όμως επισημαίνεται ότι τη διαχείριση του εργαλείου που θα αποφασιστεί πρέπει να έχει η Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, “θα ήταν προτιμότερο να βοηθηθεί η Ελλάδα με ένα ενδιάμεσο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη οργανώνει μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας το ΔΝΤ ως τράπεζα για την τεχνογνωσία του, αλλά υπό την πολιτική διαχείριση της Ευρώπης”.
Η ΕΚΤ κλιμακώνει τις αντιδράσεις της έναντι της Γερμανίας, για την εμμονή της στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα θέματα της ευρωζώνης. Μετά τον Ζαν Κλοντ Τρισε και την Μπούντεσμπανκ, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Σμάγκι προειδοποιεί ότι η εμπλοκή του οργανισμού θα κοστίσει τελικά περισσότερο στους Ευρωπαίους φορολογούμενους από μια προσωρινή οικονομική βοήθεια.
“Εάν παρέμβει το ΔΝΤ -τονίζει ο κ. Σμάγκι- η εικόνα του ευρώ θα είναι αυτή ενός νομίσματος που μπορεί να επιβιώσει μόνο με την εξωτερική βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού. Για να κάνω μια προκλητική δήλωση, η προσφυγή στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση που κληθεί το ΔΝΤ και όχι στην περίπτωση διμερούς βοήθειας εντός της ευρωζώνης”.
Τα επικρατέστερα σενάρια
Δύο είναι οι πιο πιθανές εκδοχές για τη μορφή που θα πάρει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εφόσον υπάρξει συμφωνία.
Το σενάριο που προωθεί το Βερολίνο δίνει τον πρώτο ρόλο στο ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να χορηγήσει χαμηλότοκο δάνειο στην Ελλάδα, με τις 16 χώρες της ευρωζώνης να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Ο Σόιμπλε δηλώνει πως “χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ώστε όποιος παραβιάζει συνεχώς τους κανόνες να μπορεί να αισθάνεται τις συνέπειες”. Ωστόσο, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ξεσηκώνει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Το Παρίσι αντιπροτείνει ένα διαφορετικό μείγμα στον δανεισμό, όπου το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν οι 16 χώρες της ευρωζώνης, χορηγώντας διμερή δάνεια στην Ελλάδα, και το ποσό θα συμπληρώσει το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι απαραίτητη, καθώς αυτές οι δύο χώρες θα καλύψουν σε ποσοστό 50% τον ευρωπαϊκό δανεισμό προς την Αθήνα. Κάθε χώρα της ευρωζώνης θα συμβάλει αναλογα με το ΑΕΠ της και ο δανεισμός από το ΔΝΤ προβλέπεται να δίνεται σε δόσεις, με την Ελλάδα να καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένους όρους πριν λάβει κάθε μία από αυτές.
Δείτε σχετικό βίντεο