To θέμα της παραλαβής των νέων υποβρυχίων αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, τη Δευτέρα.
To θέμα της παραλαβής των νέων υποβρυχίων αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, τη Δευτέρα, όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η Αθήνα παρέλαβε τα υποβρύχια επιδιώκοντας τον κατευνασμό του Βερολίνου.
“Δεν μας ασκήθηκαν” πιέσεις από το εξωτερικό του απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον των Ναυπηγείων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τα χρήματα του Δημοσίου που δεν έπρεπε να χαθούν, υπαγόρευσαν την αναζήτηση της συνολικής λύσης.
Ο κ. Βενιζέλος είπε στην τοποθέτησή του: “Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου παραλάβαμε σε σχέση με τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια έναν τεράστιο γόρδιο δεσμό. Οι επιλογές μας έγιναν με πρώτο κριτήριο τις ανάγκες τις επιχειρησιακές και αμυντικές του πολεμικού ναυτικού. Δεύτερον με κριτήριο, τον σεβασμό του δημοσιονομικού βάρους των Ελλήνων πολιτών και στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας προγράμματος. Τρίτον για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Τέταρτο για τη διαφύλαξη των θέσεων των εργαζομένων”.
Και πρόσθεσε: “Και αν αυτό έχει και κάποια επιρροή στην οικονομική και άρα στην πολιτική αξιοπιστία της χώρας διεθνώς είναι καλοδεχούμενο. Αλλά δεν ενεργήσαμε εκβιαζόμενοι από έξω. Ενεργήσαμε πιεζόμενοι από καταστάσεις, την ευθύνη των οποίων πρέπει να την αναζητήσουμε στο εσωτερικό της χώρας”.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε αιχμές και εναντίον της ΝΔ για απραξία στο θέμα των υποβρυχίων, αλλά και εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου ότι έδωσε -επί υπουργίας του- μεγάλες προκαταβολές για υποβρύχια, ενώ αιχμηρός ήταν και για το ισχυρό πρόσωπο της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας των Ναυπηγείων Ισκανταρ Σάφα.
Είπε χαρακτηριστικά: “Ο συνάδελφός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όταν έδωσε τα λεφτά αυτά, πόσες εγγυητικές πήρε. Ούτε μία. Οι άλλοι λοιπόν οι οποίοι βεβαίως δεν κάναν καλό χειρισμό έπρεπε να καταγγείλουν την υπόθεση για να μην πάρετε την καυτή πατάτα, δεν είχαν και σταθερό έδαφος να πατήσουν γιατί δεν είχαν τις εγγυητικές. Άρα, πάσχει εξαρχής η όλη διαδικασία. Ως προς την επιλογή που κάνατε, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω ο πρόεδρος της εταιρεία η οποία παίρνει τα ναυπηγεία μπορεί να διανυκτερεύσει στην Ελλάδα; Γιατί τον κυνηγάει η Ιντερπολ. 8 χρόνια τον κυνηγάει με ένταλμα που είχε εκδώσει ο Σιράκ”.
Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε τις ενστάσεις Καρατζαφέρη για το νέο αφεντικό των ναυπηγείων, χωρίς ωστόσο να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό κ. Τσοχατζόπουλο, επί των ημερών του οποίου έγινε η σύμβαση για τα υποβρύχια.
“Μπορεί -είπε ο κ. Βενιζέλος- να διανυκτερεύσει, σας διαβεβαιώ. Διανυκτέρευσε πολλές φορές λόγω των αναγκών της διαπραγμάτευσης που ήταν σκληρή και παρατεταμένη. Άρα, αυτά τα ζητήματα έχουν ελεχθεί. Τώρα, αν με ρωτάτε για το εάν πρέπει να κάνουμε συμβάσεις εξοπλισμών όπως τις κάναμε στο παρελθόν, η απάντησή μου είναι απερίφραστα όχι. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε νέα κριτήρια, νέες διαδικασίες, νέες εγγυήσεις. Σεβόμαστε το χρήμα του ελληνικού λαού και εξυπηρετούμε πραγματικές και λελογισμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων”.