Η εκπομπή δεν είναι διαθέσιμη

EPISODE 019

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ

Περίληψη: Η Μαρία Εκμεκτσίογλου θα μας ξεναγήσει στον Βόσπορο, σε ξεχωριστές τοποθεσίες της Ευρωπαϊκής και της Ασιατικής ακτής του.
Ξεκινά από το Ορτάκιοϊ, το Μεσοχώρι των Ρωμιών, το οποίο είναι γνωστό για το διάσημο νεομπαρόκ τζαμί του που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Θα μας μιλήσει για τις κοινότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Εβραίων και τα ίχνη που βλέπουμε κυρίως στις εκκλησίες τους. Εκεί η Μαρία θα μαγειρέψει γλώσσες πολύχρωμες τσουρτσουριστές.
Στο Κιουρούτσεσμε μάς πηγαίνει στο ναό του Αγ. Δημητρίου που έχει οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Δήμητρας ή της ‘Ισιδας και είναι γνωστός για το αγίασμά της. Στο Μπεμπέκ η Μαρία επισκέπτεται διάφορα καταστήματα και συνεχίζει για το Αρναούτκιοϊ όπου θα μαγειρέψει μπουρεκάκια με κιμά.
Στη συνέχεια η Μαρία περνά στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου και ξεκινά από το Τσεγκέλκιοϊ, το «Αγκυροχώριον» των Ρωμιών. Μας ξεναγεί στην περιοχή και καταλήγει σε ένα παλιό ψαράδικο χωριό που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει την παλιά του αίγλη, το Κουσκουτζουκι, στο οποίο γίνονται και πολλά κινηματογραφικά γυρίσματα λόγω της ομορφιάς του και μας διηγείται τις ιστορίες του. Εκεί η Μαρία μαγειρεύει ιμάμ μπαϊλντί, μπούτια κοτόπουλου γεμιστά και καλαμάρι με κους κους.

Παρουσίαση: Μαρία Εκμεκτσίογλου
Αρχισυντάκτης: Στέλλα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθέτης: Κώστας Βαρελίδης