Η εκπομπή δεν είναι διαθέσιμη

ΑΡΚΑΔΙΑ

Χωρίς Συνταγή
Επεισόδιο 16
Περιγραφή:
 Ο Δημήτρης επισκέπτεται την Αρκαδία. Στα ορεινά του νομού συναντά νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν οριστικά τη ζωή στις μεγάλες πόλεις, δίνουν ζωή σε μικρά χωριά, στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα, προωθούν την τοπική γαστρονομία και ξαναθυμούνται τις συνταγές των γιαγιάδων.
Πρώτη στάση το χωριό Ψάρι, εκεί μια ομάδα δραστήριων κατοίκων δημιούργησαν ένα πρωτότυπο κέντρο γεύσεων και σπιτικής μαγειρικής, την «Αρκαδιανή». Ο Δημήτρης ξεναγείται στους χώρους του κέντρου, βλέπει ξεχωριστές συλλογές από παλιά μαγειρικά σκεύη και σπάνια βιβλία, μαθαίνει πως γίνονται τα σκαλτσούνια και στο τέλος μαγειρεύει φρέσκιες χυλοπίτες με παστό και μυζήθρα.
Επόμενη στάση είναι η σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα του ‘Αγγελου Μηλιώνη. Ο Δημήτρης παρακολουθεί από κοντά το σύγχρονο άρμεγμα, ένα είδος κουρέματος που γίνεται στα πρόβατα την άνοιξη και ακολουθεί τη διαδρομή του φρέσκου γάλακτος από την κτηνοτροφική μονάδα στο τοπικό τυροκομείο.
Ο Βασίλης Κουρουνιώτης, ένας τυροκόμος από το χωριό Ελληνικό, εξηγεί στον Δημήτρη πως κατάφερε να κάνει πολύ καλά τυριά, χωρίς να έχει σπουδάσει τυροκομία. Αποκαλύπτει τα μυστικά της βαρελίσιας φέτας και της μυζήθρας, ένα τυρί που είχε εγκαταλειφθεί αλλά τώρα έχει αρχίσει να ξαναμπαίνει στο ελληνικό τραπέζι.
Στον ποταμό Λούσιο, σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς, ο Δημήτρης έχει ένα ραντεβού με μια ξεχωριστή παρέα! Συναντά την παιδαγωγό Ελένη Κουσκουρέλου με τους μαθητές της, τον Γιαννάκη, τον Διονύση, τη Μαρία και τον Γιώργο την ώρα που κάνουν ένα δημιουργικό μάθημα. Συζητά με τα παιδιά για τη ζωή στο χωριό, για το φαγητό και τις συνήθειές τους. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης μαζί με τα παιδιά, μαγειρεύουν «υγιεινά» σουβλάκια και ένα πρωτότυπο γλυκό σε μια αυτοσχέδια κουζίνα.

Συντελεστές
Παρουσίαση:
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σκηνοθεσία: Πάνος Γεωργίου
Αρχισυνταξία: Στάθης Μαντάς
Εκτέλεση Παραγωγής: TVE