Η εκπομπή δεν είναι διαθέσιμη

ΦΩΚΙΔΑ

Χωρίς Συνταγή
Επεισόδιο 10

Περιγραφή: Ο Δημήτρης επισκέπτεται τη Φωκίδα και τη Βοιωτία.
Πρώτη στάση το Γυαλί – Καφενέ,  ένα ιστορικό καφενείο στο κέντρο της ‘Αμφισσας, ο χώρος αυτός υπήρξε η θεατρική σκηνή της πόλης για πάνω από 50 χρόνια με πολλούς διάσημους να παρελαύνουν! Ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Θανάσης φτιάχνει καφέ στο μπρίκι και αφηγείται την ιστορία του μαγαζιού με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ο ελαιώνας της ‘Αμφισσας είναι ο αρχαιότερος και ο μεγαλύτερος της Ελλάδας με πάνω από ένα εκατομμύριο ρίζες. Στο χωριό Χρισσό «ο σεφ χωρίς συνταγή» επισκέπτεται το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, συναντά παραγωγούς και δοκιμάζει φρέσκο λάδι τη στιγμή που βγαίνει από το λιοτρίβι!
Το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, το σπληνάντερο χαρακτηρίζουν τη Ρούμελη. Ο Γιώργος Φούρλας ένας μάστορας στο είδος, φτιάχνει όλα αυτά τα παραδοσιακά και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της σούβλας! Η υπόθεση όμως σηκώνει και γλυκό, έτσι όσο ψήνονται τα κρεατικά, ο Δημήτρης ετοιμάζει με την κυρία Γιώτα κοκοτάκια, τις στερεοελλαδίτικες δίπλες.
Αυτή είναι η εποχή που τα τυροκομεία της Αράχοβας φτιάχνουν το διάσημο τοπικό τυρί, την φορμαέλα και από ένα τέτοιο γεγονός δε θα μπορούσε να λείψει ένας μάγειρας. ‘Ετσι λοιπόν, μια ενδιάμεση στάση στο τυροκομείο της οικογένειας Μπακολουκά λύνει όλες τις απορίες του Δημήτρη σχετικά με την παρασκευή αυτού του ιδιαίτερου τυριού. 
Το ταξίδι ολοκληρώνεται στο μαγευτικό Γαλαξίδι. Εκεί ο Δημήτρης συναντά το μάγειρα και ζωγράφο Γιώργο Μηνά-Γαλαξιδιώτη, στο παλιό λιοτρίβι του παππού του, που σήμερα είναι και ταβέρνα και γκαλερί. Φτιάχνουν μια μικρασιάτικη συνταγή, τα μύδια της γιαγιάς Μαλάμως. 

Συντελεστές
Παρουσίαση: Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σκηνοθεσία: Πάνος Γεωργίου
Αρχισυνταξία: Στάθης Μαντάς
Εκτέλεση Παραγωγής: TVE