ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

ΕΡΕΥΝΑ

Η Λευκάδα, η Στοκχόλμη, ο Πειραιάς και το μνημόνιο: ‘Ενας εκλογικός οδηγός για ανήσυχους ψηφοφόρους

Περίληψη: Ο Γιώργος Λογοθέτης, ένας «Σουηδός» δήμαρχος στην Λευκάδα κι ο Γιώργος Κοντορίνης, ένας ‘Ελληνας δήμαρχος στην Σουηδία ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους στην αυτοδιοίκηση. Ο πρώτος διηγείται πώς προσγειώθηκε από την σουηδική εμπειρία στον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας και εξηγεί γιατί η ελληνική αυτοδιοίκηση αντί για αντίδοτο διαφθοράς, έγινε πολλαπλασιαστής της. Ο δεύτερος εξηγεί πώς ένας δήμος κοντά στην Στοκχόλμη προσφέρει υγεία, παιδεία και υψηλές υπηρεσίες στους κατοίκους του, βγάζει θέρμανση από τα σκουπίδια του και, ταυτόχρονα, προσελκύει επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στην πόλη. Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού της «’Ερευνας», σε αναζήτηση του κρυμμένου νοήματος της ψήφου της Κυριακής.
Δεύτερος σταθμός, ο Πειραιάς. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ο πιο χρεωμένος δήμος της χώρας, Γιατί; Πρώην δήμαρχοι, εργάτες καθαριότητας και απλοί πολίτες ανοίγουν τον φάκελο "Πειραιάς".
Τέλος, μια οικονομολόγος από το Λονδρέζικο City κι ένας πολιτικός από τους φλογισμένους δρόμους του Παρισιού αποκαλύπτουν στην κάμερα της «’Ερευνας» τι περιμένει ο κόσμος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, που για πρώτη φορά συγκεντρώνουν τέτοιο διεθνές ενδιαφέρον.