ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ 

Τίτλος: Το τέλος της λιτότητας;

Περίληψη: ‘Ενα ταξίδι στην Ευρώπη, την ήπειρο της λιτότητας, κάνει η «’Ερευνα». Οικογένειες στην Αθήνα, την Ρώμη και την Λισσαβώνα, συγκρίνουν την εμπειρία τους, τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην ζωή τους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lorenzo Bini Smagi, παρουσιάζει το παρασκήνιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στα κρίσιμα χρόνια 2010-2012, αποκαλύπτει ποιοί και γιατί επιδίωκαν την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ και μιλά, αυτοκριτικά, για τα λάθη στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε.

Ο καθηγητής του LSE Paul De Grauwe παρουσιάζει στον Παύλο Τσίμα τα στοιχεία της τελευταίας έρευνάς του για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ευρωζώνη και την βαριά κληρονομιά που αφήνει πίσω της για τις δεκαετίες που έρχονται.

Τέλος, στο Βερολίνο, η «’Ερευνα» παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και θέτει σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων το ερώτημα: να περιμένουμε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη ή όχι; Πλησιάζει το τέλος της εποχής της λιτότητας ή όχι;