ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ 

Τίτλος: Τι είναι η πατρίδα μου;

Περίληψη: Πώς αντιμετωπίζουν το μάθημα της Ιστορίας και τις γιορτές της 25ης Μαρτίου, μαθητές ελληνικών σχολείων που κατάγονται από ξένες χώρες.

«Νιώθω πως πρόκειται για την δική μου Ιστορία, συγκινούμαι και αν η Ελλάδα κινδύνευε θα θυσιαζόμουν γι’ αυτήν», λέει η Ογκέτσι από την Νιγηρία. «Η οικογένειά μου θα ταξιδέψει από την Ρουμανία να με καμαρώσει σημαιοφόρο μεθαύριο», λέει η Τζωρτζιάνα από την Ρουμανία. «Μας διδάσκουν μια Ιστορία πολύ εθνοκεντρική, τονίζουν την αγάπη των Ελλήνων για την λευτεριά, με έναν τρόπο λες και οι άλλοι λαοί δεν αγαπούν την ελευθερία, γουστάρουν βούρδουλα», λέει η Αγγελική, από την Αλβανία.

Η «’Ερευνα» τριγύρισε σε αυλές σχολείων της Αθήνας, που έχουν μεγάλα ποσοστά μαθητών με καταγωγή από ξένες χώρες, παρακολούθησε το μάθημα της Ιστορίας και τις πρόβες των εορτών για την 25η Μαρτίου και μίλησε με πολλά παιδιά, καταγράφοντας τα αισθήματά τους. Κι ακόμη, ταξίδεψε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στο εκεί ελληνικό σχολείο όπου περίπου 120 παιδιά μικτών γάμων φορούν περήφανα την φουστανέλα, παίζουν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη στο θέατρο και ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα γνωρίσουν την χώρα που αισθάνονται πατρίδα τους.