ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ 

Τίτλος: Ιρλανδία: Πράσινα λιβάδια, άδεια ταμεία

Περίληψη: Μια μικρή, νησιωτική χώρα, στην άκρη της Ευρώπης, με έλλειμμα 12% και μεγάλο δημόσιο χρέος, που εφαρμόζει αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Ποια είναι; Η Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία, η χώρα των Κελτικών μύθων, των μεγάλων ποιητών και των ηρωικών αγώνων για την ελευθερία, είναι μια χώρα που μας μοιάζει. Μια χώρα, που τα 20 τελευταία χρόνια γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πλούτισε, άλλαξε την εικόνα της. Μα που, από το 2008, βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού πανικού. Και έθεσε, πρώτη, σε εφαρμογή μια συνταγή που οι Βρυξέλλες και οι αγορές ζητούν από την Ελλάδα να αντιγράψει και να μιμηθεί: Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν περικοπεί κατά 10-14% και έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα και τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Παύλος Τσίμας ταξιδεύει, λοιπόν, στην Ιρλανδία και δοκιμάζει την γεύση της συνταγής που μας προτείνεται να ακολουθήσουμε. Καταγράφει εικόνες από ένα τοπίο μετά από μια κοινωνική μάχη. Συζητά με τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους αυτής της πολιτικής, με εκείνους που την εισηγήθηκαν κι εκείνους που την υφίστανται και μεταφέρει στα ελληνικά δεδομένα μια συζήτηση που μας αφορά άμεσα.