ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ

Από την Κατερίνα του Βόλου ως τον Ζερόμ της Λισσαβόνας

Περίληψη: Τον περασμένο Μάρτιο, η «’Ερευνα» που είχε μεταδοθεί από το MEGA είχε θέμα την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και την αδυναμία της κοινωνίας να επανεντάξει τους αποφυλακιζόμενους. Στην διάρκεια εκείνης της εκπομπής είχε μεταδοθεί και η κατάθεση μιας γυναίκας, 41 ετών, τοξικο-εξαρτημένης, που είχε μιλήσει τηλεφωνικά μέσα από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας. ‘Ηταν η Κατερίνα Γκουλιώνη. Οι δικοί της στον Βόλο άκουσαν την φωνή της και χάρηκαν. Αλλά λίγες ώρες αργότερα, η Κατερίνα βρέθηκε νεκρή, δεμένη σε ένα κάθισμα του πλοίου με το οποίο γινόταν η μεταγωγή της στην Κρήτη. ‘Ηταν ένα σοκ για όλους.
Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε την χρήση ηρωίνης ως αιτία του θανάτου της. Αλλά πώς είχε κάνει χρήση μια φρουρούμενη γυναίκα, την ώρα της μεταγωγής; Μάθαμε πρόσφατα ότι το ερώτημα θα μείνει για πάντα αναπάντητο. Ο φάκελος Γκουλιώνη έκλεισε οριστικά, μπήκε στο αρχείο, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ξανανοίξουμε τον φάκελο αυτό, να ασχοληθούμε ξανά με την υπόθεση της Κατερίνας Γκουλιώνη και να θέσουμε ξανά το ερώτημα που η ίδια είχε θέσει μιλώντας στην «’Ερευνα»: πρέπει να βρίσκονται στην φυλακή οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά;
Η «’Ερευνα» με τον Παύλο Τσίμα που θα μεταδοθεί την 1η Δεκεμβρίου στις 23:30 θέτει αυτό το ερώτημα. Μιλά με ανθρώπους που έζησαν την εμπειρία της φυλακής, με πρώην χρήστες, με ειδικούς, γιατρούς και δικαστές, και ταξιδεύει στην Πορτογαλία, για να παρακολουθήσει από κοντά την εμπειρία της εφαρμογής ενός συστήματος αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών και να καταγράψει τα αποτελέσματά του.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην μνήμη μιας γυναίκας που χάθηκε στα 41 της χρόνια, αφήνοντας σε όσους την γνώρισαν την ανάμνηση ενός γενναίου ανθρώπου.

"’Ερευνα" με τον Παύλο Τσίμα την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 23:30 στο MEGA