20Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ

20 χρόνια μετά: Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και οι ζωές των άλλων

Περίληψη: Η 20η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου είναι το θέμα της «’Ερευνας»,  που θα προβληθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 23:30. Ο Παύλος Τσίμας ταξιδεύει στο Βερολίνο, 20 χρόνια μετά, και αναζητά απαντήσεις: Τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα; Πώς φθάσαμε, ξαφνικά, στο γκρέμισμα του συμβόλου του ψυχρού πολέμου, κι από εκεί στο τέλος του ψυχρού πολέμου του ίδιου; Τι στ’ αλήθεια συνέβη στους δρόμους του Βερολίνου αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτικών γραφείων; Τι λένε τώρα, εκ των υστέρων, εκείνοι που διαδραμάτισαν καίριους ρόλους στην ιστορία; Και πως ζουν, τι σκέφτονται, τι πιστεύουν εκείνοι που ζούσαν τότε από την άλλη πλευρά του τείχους, οι ανατολικογερμανοί που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες δημοκρατικές διαδηλώσεις της εποχής;
– Μεγάλοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, όπως ο Μ. Γκορμπατσόφ, ο Ε. Σεβαρτνάντζε, ο ‘Εγκον Κρεντζ και άλλοι, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στον φακό της «’Ερευνας».
– Οι καθημερινοί άνθρωποι, εκείνοι που διαδήλωναν στην Λειψία, που ζούσαν στα κελιά της Στάζι, που πέρασαν, γεμάτοι ενθουσιασμό τις πύλες του τείχους που άνοιξαν εκείνο το βράδυ, συγκρίνουν τα τότε όνειρά τους, με την σημερινή πραγματικότητα.

"’Ερευνα" με τον Παύλο Τσίμα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 23:30 στο MEGA