ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1969

ΕΡΕΥΝΑ

Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι συναντά τον τελευταίο χίπη από το Γούντστοκ- στην «’Ερευνα»

Περίληψη: Τον Ιούλιο του 1969 δύο άνθρωποι περπάτησαν -για πρώτη φορά- στο φεγγάρι. Σαράντα χρόνια αργότερα, ο ένας από τους δύο, ο Μπαζ Ωλντριν, μιλά για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση για την ιστορική εκείνη στιγμή αλλά και για όσα προηγήθηκαν κι όσα ακολούθησαν. Θυμάται τις πρώτες στιγμές που έζησε στην σελήνη, τις μέρες της δόξας που ακολούθησαν αλλά και το προσωπικό του δράμα, όταν η πίεση της δόξας τον οδήγησε στην κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

– ‘Ενα μήνα μετά το ταξίδι του Απόλλο 11 στην σελήνη, σε μια φάρμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο Γούντστοκ, μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν «τρεις μέρες μουσικής και ειρήνης». Σαράντα χρόνια αργότερα μετά το σημαντικότερο ροκ γεγονός της ιστορίας, ο άνθρωπος που δημιούργησε το φεστιβάλ του Γούντστοκ, ο Μάικλ Λάνγκ, θεατές που το έζησαν και καλλιτέχνες που ανέβηκαν στην σκηνή, όπως το συγκρότημα "10 years after" αφηγούνται, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, την αληθινή ιστορία ενός γεγονότος που έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο σύμβολο των 60’ς.

– Το ίδιο εκείνο καλοκαίρι, στο Σικάγο, το μεγάλο αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα που συντάραξε την Αμερική περνούσε μια κρίσιμη καμπή. Μια μερίδα της φοιτητικής ηγεσίας της εποχής υιοθέτησε τη βία ως μέσο αγώνα και δημιούργησε την πρώτη «τρομοκρατική» οργάνωση της νεότερης εποχής -την "weather underground". Σαράντα χρόνια αργότερα, δύο άνθρωποι που μετείχαν στην οργάνωση αυτή, και έζησαν χρόνια παρανομίας και φυλακής, μιλούν για την φοβερή τους εμπειρία

Καθώς συμπληρώνονται, λοιπόν, 40 χρόνια από εκείνο το ιστορικό καλοκαίρι που άλλαξε τον κόσμο, το καλοκαίρι του ’69, η «’Ερευνα» επιστρέφει στον χρόνο και στους τόπους του μεγάλου δράματος: Επιστρέφει στο Γούντστοκ και συναντά τους τελευταίους χίπις που ζουν ακόμη εκεί. Μπαίνει στα εργαστήρια της ΝΑΣΑ και συναντά τους ανθρώπους που σχεδίασαν την περιπέτεια του διαστήματος. Και τριγυρνά στα κάμπους αμερικανικών πανεπιστημίων συζητώντας με μερικούς από τους πρωταγωνιστές των οργισμένων και εξεγερμένων 60’ς, που είναι σήμερα σεβάσμιοι καθηγητές.