ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ , ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ , ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ

‘Ενας έρωτας, μια τραγωδία, μια συνωμοσία

Περίληψη: Εκείνη λέγεται Ελένη. Ρωμιά. Εκείνος λέγεται Μπεχτσέτ. Τούρκος. Γνωρίζονται το καλοκαίρι του 1955, στην Κωνσταντινούπολη. Δύσκολος έρωτας, δυσκολότερα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 1955, ο οργανωμένος τουρκικός όχλος  επιτίθεται στις περιουσίες, τις εκκλησίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των Ελλήνων. Ο έρωτας συναντά την ιστορική τραγωδία και έχει τραγική κατάληξη…
Θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία. Είναι το σενάριο μιας ταινίας που εδώ κι ένα μήνα προβάλλεται στην Τουρκία, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση και ζωηρές συζητήσεις, καθώς μια ολόκληρη γενιά Τούρκων ανακαλύπτει μέσω του σινεμά, μια εντελώς άγνωστη σε αυτούς, μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας τους.
Ο Παύλος Τσίμας ταξίδεψε στην Πόλη, είδε την ταινία σε έναν κινηματογράφο της Ιστικλάλ, του δρόμου που ρημάχτηκε στα Σεπτεμβριανά, μίλησε με  θεατές της, συνάντησε τους δημιουργούς της ταινίας κι έκανε μαζί τους την διαδρομή της αποκάλυψης ενός μυστικού που, με πενήντα χρόνια καθυστέρηση συγκλονίζει την Τουρκία. Η «’Ερευνα» συγκεντρώνει μαρτυρίες επιζώντων και από τις δύο πλευρές, που έζησαν τα γεγονότα, ντοκουμέντα που για πρώτη φορά έρχονται στο φως και φωτίζει, με την βοήθειά τους, το δράμα των Σεπτεμβριανών, που υπήρξε η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό της Πόλης. Αλλά υπήρξε, ταυτόχρονα, η αρχή ενός εσωτερικού δράματος στην ίδια την Τουρκία, που μας φέρνει ως τις σημερινές πολιτικές της περιπέτειες, την παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν», που κατηγορείται για δολοφονίες και σχέδια πραξικοπήματος και που, όπως αποκαλύπτεται σήμερα είναι ο μακρινός απόγονος της παρακρατικής δομής που ευθύνεται για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων.