ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΠ’ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΡΕΥΝΑ  Πέντε Λεπτά από την Ομόνοια…Περίληψη: Το ημερολόγιο τεσσάρων ρεπόρτερ που βίωσαν επί ένα μήνα την αληθινή ζωή "5 λεπτά από την Ομόνοια", παρουσιάζει η «’Ερευνα» στο MEGA.

Γερανίου, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Ευρυπίδου… δρόμοι με βαριά ονόματα και μακρά ιστορία, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της οικονομικής ζωής της πόλης. Σ’ αυτούς τους δρόμους έζησαν από νωρίς το πρωί ως αργά τη νύχτα, έναν ολόκληρο μήνα, οι ρεπόρτερ της "’Ερευνας". Κατέγραψαν στο ημερολόγιό τους σκηνές και πρόσωπα που σοκάρουν, στιγμές οι οποίες αποκαλύπτουν τη μαύρη τρύπα που καταπίνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ζωές των ανθρώπων που ζουν στα όριά του.

Αποκαλύπτουν τι στ’ αλήθεια συνέβη στις 29 Αυγούστου 2008 ανάμεσα στις δύο ομάδες Σουδανών που συνεπλάκησαν με τσεκούρια, αναδεικνύοντας την άγνωστη ως τότε πραγματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Μιλούν με χρήστες που βρίσκουν μια δόση «…σαν να αγοράζουμε τσίχλες από το περίπτερο», καθώς και με ντίλερς που προσλαμβάνονται στο φως της ημέρας στο πεζοδρόμιο. Συζητούν με τους τελευταίους ‘Ελληνες της περιοχής. Συναντούν ανθρώπους που έφτασαν εδώ με όνειρα από τη Σομαλία και το Σουδάν, την Πολωνία και το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές για να βρουν τελικά το απόλυτο κενό. Ιστορίες ανθρώπων από χώρες του κόσμου που βλέπουν την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους και ζητούν να φτιάξουν εδώ μια κανονική ζωή που δεν θα τους αναγκάζει να παρανομούν για να την αποκτήσουν…