Επεισόδιο: 42

ΕΡΕΥΝΑ

Εκλογές made in USA: ημερολόγιο εκλογών στον καιρό της οικονομικής κρίσης

Περίληψη: ‘Ενα ταξίδι στην προεκλογική Αμερική προτείνει η "’Ερευνα" με τον Παύλο Τσίμα, στο πρώτο της επεισόδιο που θα προβληθεί την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στις 24:00 από το MEGA.

Ο Παύλος Τσίμας και ο Απόστολος Μαγγηριάδης με τους εικονολήπτες Χρόνη Τσιχλάκη και Γιώργο Στάμου διασχίζουν την Αμερική και καταγράφουν όψεις, πρόσωπα, στιγμές μιας εκλογικής μάχης που δεν μοιάζει με καμιά άλλη: Μιας εκλογικής μάχης, όπου ο ένας στους δύο υποψηφίους είναι μαύρος. Και μιας μάχης που βρίσκει, για πρώτη φορά από το 1932, την Αμερική στο χείλος μιας οικονομικής αβύσσου.
Πρώτος σταθμός η Νέα Υόρκη, Γουολ Στρητ. Ζητάμε τις προβλέψεις για την αμερικανική και την διεθνή οικονομία του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Δεύτερος σταθμός, Σικάγο. Στις μαύρες γειτονιές του Σάουθ-σάιντ, εκεί όπου γεννήθηκε η Μισέλ Ομπάμα κι όπου άρχισε την πολιτική του καριέρα ο ίδιος ο Ομπάμα, η κάμερα καταγράφει σκηνές ζωής στο όριο της εξαθλίωσης, παιδιά-γκάνγκστερς, κλειστά σπίτια, και συναντά τους ανθρώπους που γνώρισαν τον Ομπάμα στα πρώτα του πολιτικά βήματα.
Τρίτος σταθμός, Αλάσκα. Στην χώρα της Σάρα Πέιλιν, με τους ανθρώπους που έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν ότι η γειτόνισσά τους ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος της χώρας.
Τέταρτος σταθμός, Βιρτζίνια. Στην καρδιά της λευκής, μάλλον φτωχής, συντηρητικής, θρησκευόμενης Αμερικής, μιλούν οι άνθρωποι που θεωρούν ότι το δικαίωμα της οπλοκατοχής και η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι σημαντικότερα από την οικονομική κρίση.
Πέμπτος σταθμός, Ουάσιγκτον. ‘Ενας ελληνο-αμερικανός μπλόγκερ ο Τζων Αραβώσης, μας ξεναγεί στα μυστήρια του αμερικανικού προεκλογικού τοπίου, που συχνά μοιάζει με ριάλιτι σόου.
Τελευταίος σταθμός, Βοστόνη. Ο γιος Ελλήνων μεταναστών από την ‘Ηπειρο και την Μυτιλήνη που έφτασε μιαν ανάσα από τον Λευκό Οίκο, ο Μάικ Δουκάκης μιλά για τις εκλογές και την σημασία μιας πιθανής πια εκλογής Ομπάμα, για τις ΗΠΑ, τον κόσμο και την Ελλάδα.