Η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, η στάση της Ελλάδας και οι δημοσκοπήσεις στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου – Τι είπαν Καιρίδης, Γλαβίνας και Σαουλίδης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαουλίδης, αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΕΛ.Α.Σ. μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

ΝΔ

Ο κ. Καιρίδης αρχικά μίλησε για την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τους χειρισμούς της Αθήνας.

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση, να μην οχυρωθεί ο καθένας πίσω από τα κομματικά του και να το δει σαν ευκαιρία κομματικής αντιπαράθεσης, γιατί τα ζητήματα αυτά είναι υπεράνω και είναι εθνικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και νομίζω όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι νομικά αυτή η απόφαση της αμφιλεγόμενης λιβυκής Βουλής, αμφιλεγόμενης με την έννοια ότι εξελέγη το 2014, έχει εκπνεύσει προ πολλού η θητεία της, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα όργανο εκεί που έχουν. Δεν έχει καμία νομική συνέπεια. Παράνομο ήταν το τουρκολιβυκό, παράνομο παραμένει. Αφήστε που εκθέτει την Τουρκία διότι είναι απολύτως ακραίο. Το τουρκολιβυκό είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να καταλάβει στο εξωτερικό όταν παρακάμπτεις τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, παρακάμπτεις την Ελλάδα και την Αίγυπτο, πηδάς να φτάσεις στην Λιβύη. Το λέω αυτό σε αντιδιαστολή με άλλα θέματα, στα οποία ενδεχομένως κάποιες φορές η Τουρκία βρίσκει ευήκοα ώτα στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο. Διότι οι ξένοι δεν ξέρουν όλες τις προβλέψεις ή τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Βλέπουν έναν χάρτη και κάποιοι από αυτούς βρίσκουν τις θέσεις της Τουρκίας, πέφτουν στην προπαγάνδα της Τουρκίας. Άλλωστε γι’ αυτό και η Αίγυπτος μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση ανατολικά της Ρόδου. Άρα νομικά δεν έχουμε. Αντιθέτως, μας δίνει και ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα ενάντια στην Τουρκία. Πολιτικά ωστόσο, δείχνει ότι η ανατολική Λιβύη, παρά τις προσπάθειες κυρίως της Αιγύπτου, διότι η Αίγυπτος είχε επενδύσει το περισσότερο στον Χαφτάρ, είναι γειτονική χώρα, θεωρούσε ότι είναι ο άνθρωπός της στην Λιβύη, πολιτικά είναι μια δυσάρεστη αρνητική εξέλιξη. Πρόκειται για μία πολιτική ήττα κατεξοχήν για την Αίγυπτο.

«Από κει και πέρα, προφανώς και για την Ευρώπη. Και επειδή έρχονται και άλλα και πρέπει εδώ τώρα να κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα ως πολιτικό σύστημα, διότι βλέπω μια υποκρισία στην αντιπολίτευση πολύ έντονη. Κάθε φορά που η Ελλάδα πάει να πάρει μια πρωτοβουλία, για παράδειγμα η Patriots στη Σαουδική Αραβία και να αντιδράσει στην υπερκινητικότητα της Τουρκίας, η οποία σήμερα είναι στη Συρία, θέλει να μπει στο Λίβανο, είναι στη Λιβύη, είναι στον Καύκασο, είναι στη Σομαλία, είναι στο Σουδάν, είναι στο Κατάρ. Υπέγραψε τη συμφωνία της Μέκκας. Μας λέει η αντιπολίτευση να γυρίσουμε πίσω, να κλειστούμε στο καβούκι μας. Ακόμα και τη φρεγάτα που στείλαμε στην Κύπρο, υπήρχαν κάποιοι στη Βουλή που το θεώρησαν πολεμοχαρή ενέργεια. Είναι μια αναποδιά. Δεν θα έχουμε μόνο επιτυχίες και δεν θα έχουμε μόνο κέρδη. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, κάνει τα δικά της και θα κάνει πολλά. Από την άλλη, είναι μια αναποδιά η οποία μας δίνει μια νέα ευκαιρία, διότι η επέκταση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ανατολικά της Ρόδου είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο, το οποίο το θέλουμε πάρα πολύ. Η Αίγυπτος είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να μπλέξει με την Τουρκία. Η Αίγυπτος δεν είναι τυχοδιώκτης, δεν είναι Χαφτάρ, δεν είναι φύλαρχοι και πολεμάρχοι, ανατολική Λιβύη, δυτική Λιβύη κτλ.»

Αν υπογραφεί η συνθήκη για την ΑΟΖ, τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, «Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο, διότι κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας απολύτως και πέραν της Ρόδου, όπου είναι το ζήτημα το κύριο αντιπαράθεσης ως προς τις ΑΟΖ. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα γιατί βλέπω κάποιους οι οποίοι τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα «Τουρκία». Θέλω να σας θυμίσω ότι το μείζον ως προς τα θαλάσσια ξεκίνησε το ’73. Η υφαλοκρηπίδα είναι το μείζον. Η ΑΟΖ και η Ανατολική Μεσόγειος έπονται. Όχι ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το ενιαίο του εθνικού χώρου. Διότι η υφαλοκρηπίδα χωρίζει το Αιγαίο, απομονώνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον εθνικό κορμό. Εδώ δηλαδή μιλάμε για εθνικό έδαφος, για κάτι πολύ περισσότερο από το αν θα γίνουν έρευνες ή δεν θα γίνουν έρευνες στα 100 μίλια ή στα 50 μίλια νοτίως της Κρήτης. Πολύ σημαντικά όλα. Τίποτα δεν υποτιμώ. Αλλά το κύριο πρόβλημα ξεκίνησε από το ’73 και συνυπάρξαμε με αυτό το πρόβλημα όλοι. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κτλ. Και πρέπει να το διαχειριστούμε χωρίς να πετροβολούμε. Εγώ είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος από τον τρόπο που η αντιπολίτευση επέλεξε να πλειοδοτήσει».

«Εμείς δώσαμε έναν αγώνα ο οποίος κράτησε εφτά χρόνια, από το 2019 μέχρι τώρα. Εφτά χρόνια και καταφέραμε αυτό το πράγμα να το σταματήσουμε στη Βουλή. Η Τουρκία στο μεταξύ έχει επενδύσει πάρα πολύ και στην ανατολική Λιβύη. Έφυγε ο πατέρας Χαφτάρ, ο οποίος ήταν κοντά στον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής. Αντικαταστάθηκε αυτός πριν από είκοσι μέρες. Ανέλαβε ο Σαντάμ Χαφτάρ, ο γιος ο οποίος έκανε τη μεγάλη στροφή προς την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία έχει επενδύσει όχι μόνο χρήματα, όχι μόνο βαλίτσες, όχι μόνο μυστική υπηρεσία και πράγματα τα οποία μια δημοκρατία ευνομούμενη δεν μπορεί εύκολα να κάνει ή δεν μπορεί καθόλου να κάνει, αλλά έχει και πέντε χιλιάδες στρατιώτες στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ δεν πήγε επειδή ερωτεύτηκε την Τουρκία αίφνης. Πήγε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και γίνονται συγκεκριμένα πράγματα».

Για το τι θα κάνει η Ελλάδα: «Το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει. Είχε ανατραπεί ο Ακίλα Σαλέχ. Είχαμε δει τις βάρκες να έρχονται ακόμα πιο έντονο στην Κρήτη. Είχαμε δει τον Ιμπραήμ Καλίν, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας εκεί. Βεβαίως, υπάρχει κινητικότητα και βεβαίως υπάρχουν αντιδράσεις και υπάρξουν πρωτοβουλίες. Τώρα η Ελλάδα έχει μια ολόκληρη βεντάλια. Θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, είτε σε επίπεδο κυρώσεων και αντιποίνων σε ένα πρώτο. Δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Για να κάνουμε τον ειλικρινή διάλογο, δεν θα πρέπει να έχω και μια αντιπολίτευση η οποία αλαλάζει και πετροβολά. Η αντιπολίτευση, να σας πω σε τι φταίει και υποκρίνεται».

ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Γλαβίνας με την σειρά του τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Στα περισσότερα πάνελ και στις περισσότερες συζητήσεις, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Καιρίδης όχι σε τόσο βαθμό, γιατί άλλωστε χθες μίλησε για πολιτική ήττα, άσχετα αν, σήμερα λέει κάπως το αλλάζει. Γίνονται νονοί. Βαφτίζουν κανονικά το κρέας, ψάρι. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έγινε και τίποτα και αρχίζουν λένε τι πήραν τα F-16, τα F-35, τι έχουν κάνει στην εξωτερική πολιτική; Βαφτίζουν πραγματικά το κρέας ψάρι και προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει γίνει και τίποτα. Βέβαια μεταξύ τους ο κύριος Καλογερόπουλος, ο κύριος Καιρίδης άλλο επίπεδο και όλοι τους γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και αυτό είναι αντικειμενική πραγματικότητα. Γιατί τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική δε χωράνε ούτε μισόλογα, ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε φαντασιώσεις. Ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Μας εγκαλεί μάλιστα και ο κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Καιρίδης χθες το έκανε, ότι φταίει ουσιαστικά η αντιπολίτευση. Και μη στενοχωριέσαι που σου φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη και μια πολιτική τάση, διπλωματική τάση, στην οποία οφείλαμε, να την έχουμε προβλέψει, να έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες», τόνισε.

Και συνέχισε: «Εμείς έχουμε ένα όπλο, την Ευρώπη αυτή τη στιγμή και τους εταίρους μας. Η Λιβύη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δεν χρηματοδοτείται; Χρηματοδοτείται. Η Τουρκία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δεν χρηματοδοτείται; Χρηματοδοτείται. Έχουμε συγκεκριμένα διπλωματικά όπλα. Και απέναντι σε αυτά βλέπω να λένε η Γερμανία ναι, παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι κυρώσεις θα τις δούμε. Ενεργοποιήθηκε η Ευρώπη. Σωστό. Εκ των υστέρων βέβαια. Θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει βήματα και να έχει σαφή γνώση η Λιβύη και η Τουρκία ότι αν προχωρήσουν σε κάτι τόσο εξόφθαλμα παράνομο, δεν γίνεται. Είναι τόσο παράνομο αυτό, να το δεις στο χάρτη και να του το εξηγήσεις σε παιδιά, καταλαβαίνετε. Εδώ πέρα είναι τόσο. Είναι τέτοια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που θα έπρεπε να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα. Τι ακούγαμε; «Όλα καλά, θα το κλείσουμε. Ο Χαφτάρ δικός μας».

Για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ: «Η ουσία είναι ότι προφανώς μείναμε πίσω και τώρα προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε. Αυτό κάνουμε. Φαίνεται ότι μεγάλες χώρες, εγώ απογοητεύτηκα με τη στάση της Γερμανίας. Έκανε κάτι ο ομόλογος; Ο Μερτς δεν είναι ομόλογος του κυρίου Μητσοτάκη; Δεν ήταν φίλοι με τον πατέρα του και όλα αυτά; Τι έκανε λοιπόν γι’ αυτό ώστε να έχει μια ισχυρή δράση; Και πάμε στην Αμερική. Συμφωνούμε με τις δηλώσεις του State Department. Τι έκανε ο κύριος Ρούμπιο εδώ πέρα που μας λέει η Νέα Δημοκρατία ότι είναι οι καλύτερες σχέσεις από ποτέ; Μόνο βόλτες με την πρώην πρέσβειρα; Άρα λοιπόν πρέπει άμεσα για να σας πω τι πρέπει να κάνουμε, τι έπρεπε να κάνουμε σας είπα, να προχωρήσουμε στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων μας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα είναι η ώρα. Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι η χώρα έχει και ισχύ και διπλωματική ισχύ σε όλο τον κόσμο. Να πιάσει τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και να αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν ισχύει το τουρ-το-το κατάφορα παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά να αποδείξουμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν και κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες».

ΕΛΑΣ

Ο κ. Σαουλίδης από την πλερά της ΕΛ.Α.Σ. αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα.

«Οι συνεχόμενες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ύπαρξη μιας νέας εθνικής πυξίδας και την επαναφορά στην πολυδιάστατη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Το ότι τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε αυτά τα οποία λένε, τα ακούσαμε όλοι on camera, δημοσίως δηλαδή, φανταστείτε τι λένε όταν είναι κλειστές οι κάμερες. Δηλαδή ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα. Προφανώς και θα έπρεπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Εξωτερικών να έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μην τρέχουμε και να αναρωτιόμαστε εάν θα φτάνουμε μετά την ύπαρξη τετελεσμένων δεδομένων και γεγονότων. Αναφερθήκατε νωρίτερα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πραγματικά, εκεί δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδώσει έξι βάσεις στην Αμερική επ’ αόριστον, χωρίς να έχει πάρει κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα αυτά; Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά των συμμάχων για να μη φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου; Μιλάμε για κυρώσεις οι οποίες είναι ψηφισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν γίνεται καμία απολύτως κίνηση για να ενεργοποιηθούν. Και μιλάω για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, η οποία βλέπουμε πώς κινείται. Πέρα από το τουρκολιβυκό, έχουμε αυτά τα οποία αποκαλύφθηκαν προ ολίγων ημερών σχετικά με την υπαναχώρηση έναντι της απειλής από τις φρεγάτες τις τουρκικές, του ελληνικού ερευνητικού πλοίου, όπου και εκεί η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν έγινε τίποτα. Όλα ολοκληρώθηκαν, όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο», υπογράμμισε.

Υπάρχει επόμενη μέρα;

Όπως τόνισε ο κ. Σαουλίδης, «Θα πρέπει να υπάρχει επόμενη μέρα. Εμείς χαιρόμαστε που έστω και την ύστατη ώρα υπάρχουν αυτές οι κινήσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο. Πραγματικά ευχόμαστε να ολοκληρωθεί. Θα είναι επωφελές για τη χώρα. Ωστόσο όμως δεν μπορούμε να έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη γιατί τους πιάνουμε διαρκώς να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό. Και ελπίζω ότι στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με την αιγυπτιακή πλευρά να μην εργαλειοποιηθεί επικοινωνιακά αυτή η διπλωματική προσπάθεια στην κατεύθυνση του να υποβαθμίσουμε την εθνική ηγεσία στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου».

Δημοσκοπήσεις

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Σαουλίδης είπε: «Η ΕΛΑΣ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δέκα μήνες. Κάνει μία προσπάθεια χωρίς κρατική χρηματοδότηση, από επιλογή βεβαίως, έτσι; Διότι επιλέξαμε να μην έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και το ότι καταφέραμε τους πρώτους δέκα μήνες σε αυτές τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, να έχουμε δημιουργήσει, να έχουμε στήσει ένα πρώιμο δίπολο και επί της ουσίας ο κόσμος να αντιλαμβάνεται ότι αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στον τόπο, αυτή είναι η Νέα Αριστερά, είναι μία πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση. Γιατί σας υπενθυμίζω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ότι θα ξεφουσκώσει η ΕΛΑΣ τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, όπως έκαναν και άλλα κόμματα τα οποία ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπετε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αυτές οι μικρές αποκλίσεις οι οποίες μπορεί να παρουσιάζονται είναι αποκλίσεις τις οποίες δεν θα τις λέγαμε πτώση ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μία σταθερότητα, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Και τις επόμενες εβδομάδες και μέρες έχει ήδη ξεκινήσει ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, τις περιοδείες στην Κρήτη, στη Θεσσαλία. Θα πάει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως θα κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΛΑΣ και οι υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στα τέλη του Νοέμβρη. Εκεί πλέον, εκεί πλέον, εκεί πλέον θα παρουσιαστεί με λεπτομέρεια κάθε πτυχή, θα αποσαφηνιστεί κάθε πτυχή του προγράμματός μας και είμαι βέβαιος ότι εκεί και πάλι θα αρχίσει να υπάρχει ισχυροποίηση αυτού του πόλου του οποίου έχουμε δημιουργήσει. Γιατί υπάρχουν σημαντικά θέματα για τα οποία ο κόσμος μπορεί ακόμα να έχει απορίες. Δεν μπορεί ξέρετε να τα αφομοιώσει μέσα από μία συνέντευξη Τύπου ή μέσα από μία παρουσίαση σε ένα δημόσιο υπάλληλο».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τη φορολογική, με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε στη φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και επιχειρήσεων. Έχουμε να παρουσιάσουμε το δεύτερο άξονα που σχετίζεται με την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στη δημόσια υγεία και την παιδεία, την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του τόπου. Έχει κάποιες αιχμές οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή τα 500 ευρώ στους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν εκτός της κατοικίας τους είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι πολυδιάστατο, γιατί ενισχύει όχι μόνο το ίδιο το παιδί, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα τελικώς να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής. Τα χρήματα αυτά έχουμε αναφέρει από πού θα αντληθούν. Έχουμε αναφέρει από πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα χρήματα και είναι προτάσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας».

Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε περί δημοσκοπήσεων: «Κάναμε πολύ μεγάλες δράσεις και εξωστρέφειας και στην ίδια την Αθήνα. Είχαμε και μια δημοσκόπηση μέσα στην εβδομάδα για την Αθήνα, όπου εκεί το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σχεδόν 40% εντός της Αθήνας. Σκεφτείτε που είναι το δύσκολο κομμάτι μας, που είχαμε ας πούμε το πρόβλημα, μειονέκτημα. Σκεφτείτε στη μεγαλύτερη περιφέρεια ότι ανεβαίνουμε 40%. Αυτό πιστεύω ότι θα μετακυλιστεί, θα συνεχιστεί και στην υπόλοιπη περιφέρεια. Ήδη όλες οι τάσεις αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και αυτό είναι πολύ θετικό. Η δουλειά που κάναμε στις ΔΕΘ, η προγραμματική υπεροχή, το στελεχιακό δυναμικό, ότι οι άνθρωποί μας και τα στελέχη μας βρίσκονται διαρκώς στο δρόμο και στην επαφή με την κοινωνία και μιλάνε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πολύ μεγάλη τάση εξωστρέφειας και αυτό είναι πολύ θετικό. Θεωρώ ότι όσο πηγαίνουμε προς τις κάλπες και όσο προχωράνε τα πράγματα και μέσα στο Νοέμβριο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίζει διαρκώς έδαφος και θα αποτελέσει αυτή τη δύναμη που πραγματικά έχει αυτή τη στιγμή όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζεται πρόγραμμα, ηγεσία, στελεχιακό δυναμικό».

Για το γιατί δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των social media σε κάτω των 15 ετών: «Είναι ένα έρθει καταρχήν ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα έχει και πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Είναι υπό διαμόρφωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε και εκεί θα αναγκαστούμε εκ των προτέρων έτσι κι αλλιώς να πάρουμε κάποια μέτρα. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό πήρε κάποιες πρωτοβουλίες. Ο αρμόδιος βουλευτής και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θεώρησαν σε κάποια σημεία έχουμε κάποιες διαφορετικές ενστάσεις. Π.χ. η οριζόντια απαγόρευση σχετικά με το ηλικιακό μέτρο. Θέσαμε κάποια διαφορετικά κριτήρια καταθέτοντας και τη δική μας πρόταση με τροπολογία. Πώς εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η απαγόρευση για τα social media σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Και εξ αυτού, επειδή διαφωνούσαμε σε πολύ βασικά σημεία, πήγαμε σε μια διαφωνία, πήγαμε στο «παρών». Αν διαφωνείς με κάτι, προφανώς δεν μπορείς να το ψηφίσεις. Κάνεις τις προτάσεις σου. Τα όρια ηλικίας είναι περίπου στα 13-15 έτη. Εκεί εμείς είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν θεωρούσαμε ότι πρέπει να πάει τόσο οριζόντια όσο όπως προβλέπει η κυβέρνηση και να υπάρχει και να υπάρχει ένα κενό, ένα διάστημα στο οποίο θα υπάρχει κάποια ελεγχόμενη κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι λένε σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με τα social media. Υπάρχει δηλαδή ένα συνολικό. Ήταν πολύ συγκεκριμένες οι διαφωνίες μας και θεωρώ ότι όπως τις διάβασα εγώ απόλυτα αιτιολογημένες και επιστημονικά κατά την άποψή μου, διαφωνήσαμε. Καταθέσαμε την τροπολογία μας, τις προτάσεις μας δηλαδή, για να μην κατηγορεί η κυβέρνηση ότι δεν έχουμε πρόταση. Η κυβέρνηση φυσικά δεν τις άκουσε. Προχώρησε όσο ήθελε. Μπορούσε αν ήθελε να πάει σε έναν ευρύτερο διάλογο. Δεν το έκανε. Προχώρησε όπως αυτή ήθελε και ενώ το τονίζω, εκκρεμεί να έρθει και ένας κανονισμός ο οποίος θα δέσει, θα θέσει και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα οφείλουμε έτσι κι αλλιώς να ενταχθούμε».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Αποστολή στο Βερολίνο: Η σκιά της Ακροδεξιάς, η νίκη της Αριστεράς και η Ευρώπη που αλλάζει

Απόρρητο