Σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσίας βρέθηκε η κάμερα του MEGA.
Στρατιωτικά οχήματα διασχίζουν τους δρόμους στην περιφέρεια του Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης και ο εικονολήπτης Θοδωρής Ρωμανέας βρέθηκαν στην περιοχή που έζησε την ρωσική κατοχή μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και την απελευθέρωσή της από τον ουκρανικό στρατό λίγους μήνες αργότερα. Έκτοτε βομβαρδίζεται συνεχώς από τις δυνάμεις της Μόσχας.
«Το χωριό Χορίν στα σύνορα Ουκρανίας με Ρωσία έχει βομβαρδιστεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία 3 χρόνια. Πριν από ένα 24ωρο το ρωσικό πυροβολικό για μια ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρό του την συγκεκριμένη περιοχή. Στα πλάνα του Θοδωρή Ρωμανέα βλέπετε τι έχει απομείνει από τον πύραυλο που χρησιμοποίησε το πυροβολικό των Ρώσων. Τουλάχιστον 10 σπίτια της περιοχής έχουν καταστραφεί», περιγράφει ο Μαρίνος Αλειφέρης.
«Αισθάνθηκα σαν κάτι να με χτύπησε στο κεφάλι. Σκέφτηκα ότι ίσως να ήταν πύραυλος, βόμβα ή κάποιο θραύσμα. Είχα την εντύπωση ότι έλειπε το μισό κεφάλι μου. Μετά κοίταξα και είδα ότι το χτύπημα έγινε δίπλα στο σπίτι», λέει στο MEGA μία γιαγιά.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που παραμένουν στα σπίτια τους παρά τον κίνδυνο είναι ηλικιωμένοι.
«Ο χειρότερος βομβαρδισμός ήταν στις 14 Αυγούστου, στις 03:50 το πρωί. Τον θυμόμαστε όπως το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Όλοι τρέχαμε, κλαίγαμε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε», περιγράφει στο MEGA.
Το σημείο που βρίσκεται το συνεργείο του MEGA είναι περίπου 15 λεπτά από τα σύνορα με τη Ρωσία, στην περιφέρεια του Σούμι. Εκεί, το χωριό Σούμι έχει δεχθεί τα χτυπήματα από το ρωσικό πυροβολικό. Σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Από αυτό το σημείο πέρασαν και οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες τον Αύγουστο πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση μέσα στα εδάφη της Ρωσίας, στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Πώς θεωρεί ο Ζελένσκι ότι θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Εν τω μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε για πρώτη φορά ότι οι αιματηρές μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αν η Ουκρανία δεχόταν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα διατηρούσε τον έλεγχο των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει μέχρι το Κίεβο να τα πάρει πίσω με διπλωματικά μέσα, όπως είπε.
«Αυτή θα ήταν μια λύση για να τερματιστεί η ”καυτή φάση” του πολέμου, επειδή στο ΝΑΤΟ μπορεί να ενταχθεί το κομμάτι της Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν μας το προτείνει κανείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Το γραφείο του Ζελένσκι και το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού είναι ανάμεσα στους στόχους του πυραύλου «Ορέσνικ», λένε στη Μόσχα.
Ο Αλεξέϊ Ζουραβλιόφ, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Άμυνας της ρωσικής Δούμα δήλωσε: «Όλοι περιμένουν αυτό το χτύπημα. Το περιμένουμε εμείς επειδή είναι καιρός να τους δώσουμε να καταλάβουν μια και καλή. Το περιμένουν και οι Ουκρανοί. Πολλοί λένε: Γιατί χτύπησαν το Ντνίπρο; Έπρεπε να χτυπήσουν το Κίεβο. Δηλαδή περιμένουν τη δικαιοσύνη. Και το πιο ενδιαφέρον: το περιμένουν οι δυτικοί ”σύμμαχοί μας”».
Από τη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιόνγκιανγκ αυξάνεται σε όλους τους τομείς, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας.