Διαρροή υγραερίου σκότωσε τον 17χρονο στην Ξάνθη και τις δύο αδερφές του να νοσηλεύονται στην εντατική.
Μάχη για τη ζωή τους στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δίνουν οι δυο αδελφές του 17χρονου, αγοριού, που έχασε τη ζωή του από διαρροή υγραερίου στη μονοκατοικία της οικογένειας στο Μαγικό Ξάνθης .
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του άτυχου Παντελή επήλθε τα ξημερώματα. Πρόκειται για δηλητηρίαση και ήταν ασφυκτικός, ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν εάν έγινε διαρροή προπανίου ή μονοξειδίου.
Ο Νίκος Κιφνίδης, ιατροδικαστής, δήλωσε: «Ασφυκτικός θάνατος ναι γιατί το προπάνιο έχει περισσότερο βάρος από τον αέρα της ατμόσφαιρας και κατεβαίνει κάτω λόγω βαρύτητας. Και αυτοί ήταν κάτω στο υπόγειο κοιμόταν εκεί και οι τέσσερις και έγινε αυτό που έγινε δυστυχώς. Eγώ υπολόγισα 05:00 με 06:00 ξημερώματα ότι επήλθε ο θάνατος του παιδιού».
Κι ενώ η αγωνία κορυφώνεται για τα κορίτσια της οικογένειας, το πένθος είναι βαρύ μετα το χαμό του 17χρονου αγοριού.
Η τραγωδία αποκαλύφθηκε χθες το πρωί όταν η μητέρα πήγε να ξυπνήσει τα παιδιά για το σχολείο. Και τα τέσσερα ήταν αναίσθητα.
Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου ανέφερε: «Έλεγε ότι τις τελευταίες ημέρες είχε μαστόρους στο σπίτι της, το ξέραμε αυτό το πράγμα. Η συνάδελφος εργάζεται στο σχολείο μας και έρχεται λίγο πιο μετά γιατί διδάσκει στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Είμαστε σοκαρισμένοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση».
Αναζητούν τα αίτια της φονικής διαρροής
Η φονική διαρροή βρήκε την οικογένεια στον ύπνο. Στο σπίτι είχαν γίνει εργασίες για την τοποθέτηση δεξαμενής υγραερίου.
Ενεργειακός επιθεωρητής εξήγησε στο MEGA: «Είναι μια νεόδμητη οικοδομή, όπου έγινε εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης με υγραέριο βάση κανονισμού. Γίνεται μελέτη, εγκρίνεται στην πλατφόρμα της Πολεοδομίας, υπάρχει επίβλεψη από αρμόδιο μηχανικό και ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος. Έγιναν όλα αυτά ή όχι;».
Στο υπόγειο της μονοκατοικίας ανιχνεύτηκε μεγάλη ποσότητα υγραερίου και αυτό εξηγεί την βαριά κατάσταση με την οποία τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία.
Ο Μιχάλης Χάλαρης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης ανέφερε: «Σημασία έχει και η ηλικία. Όσο πιο μικρός είσαι τόσο πιο επιρρεπής βρίσκεσαι απέναντι σε τέτοιου είδους επιπτώσεις από διαρροές επικίνδυνων αερίων. Όλες οι ηλικίες είναι ευάλωτες, αλλά έχει σημασία και σε ποιο μέρος της οικίας βρισκόταν».
Πραγματογνώμονας από χθες διεξάγει έρευνα για να φωτίσει τις αιτίες της τραγωδίας.