Ο Νικόλαος Βραχνής, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει διατελέσει πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής και μιλά στην «Ελένη» για την υπογονιμότητα.
Η αδυναμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί έπειτα από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους ονομάζεται υπογονιμότητα.
Ο Νικόλαος Βραχνής, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγείς την εκπομπή «Ελένη» για το τι είναι υπογονημότητα, πότε να ανησυχούμε και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
«Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια υπογόνιμα. Η υπογονιμότητα αφορά την μη επίτευξη κύησης σε ζευγάρια που προσπαθούν για ένα έτος. Τα μισά περιστατικά υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στη γυναίκα αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 20% που μπορεί να έχουν πρόβλημα και οι δύο πρέπει να γίνει μία συζήτηση και να δοθεί το ιστορικό. Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται και στο στρες. Στρες προκαλεί και η ίδια η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος παιδί. Και για τη γυναίκα και για τον άντρα παίζει ρόλο το άγχος. Χρειάζεται ένας εφησυχασμός από το ζευγάρι. Επίσης, πολλά ζευγάρια που κατέφυγαν σε υποβοηθούμενη παραγωγή, κατάφεραν αργότερα να κάνουν και φυσιολογικά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Η ιδανική ηλικία τεκνοποίησης ιατρικά για την γυναίκα είναι η ηλικία των 25-30. Μέχρι τα 35 η δυνατότητα να διατηρηθούν τα ωάρια διατηρείται και μειώνεται μετά τα 35. Μετά τα 40 αυτό επιταχύνεται και μετά τα 45, μόνο 1 στις 1.000 γυναίκες μπορεί να συλλάβουν φυσιολογικά παιδί. Η γυναίκα γεννιέται μα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και αυτός ο αριθμός μικραίνει σιγά σιγά. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως ενδομητρίωση, ή άλλα προβλήματα».