Ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Ξενάκης, και η καθηγήτρια Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας Παν/μίου Αθηνών, Βάια Λαμπαδιάρη, μίλησαν στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στο «Όλα για τη Ζωή μας» για το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Έρευνες έχουν δείξει πως το ηλικιακό όριο των εμφραγμάτων έχει μειωθεί κατά πολύ. Πλέον, ακόμη και άνθρωποι 30 ετών μπορεί να πάθουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους.
Τριάντα χρονών ήταν και ο Σωτήρης Ξενάκης όταν έπαθε έμφραγμα και αναφέρει πως πριν του συμβεί δεν είχε σκεφτεί ποτέ πως μπορούσε να του συμβεί, όντας τόσο νέος.
«Πριν πάθω το έμφραγμα δεν το σκεφτόμουν, δεν πρόσεχα, δεν έκανα εξετάσεις. Μετά το έμφραγμα διαπίστωσα πως η χοληστερίνη μου δεν ήταν καλή. Ή ακόμα και αυτή που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη ήταν πολύ χαμηλά. Και φυσικά το κάπνισμα».
Ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρει πως ακόμη και την ώρα που έφτασε στο νοσοκομείο κάπνιζε γιατί δεν πίστευε πως παθαίνει έμφραγμα.
«Είχα κάτι ενοχλήσεις λίγες μέρες αλλά τίποτα σοβαρό. Δεν είχα και κάποιον στην οικογένειά μου με καρδιακό επεισόδιο. Με πήγαν στην εντατική, μου έκανε ο γιατρός θρομβόλυση και με έσωσε».
Ο Σωτήρης Ξενάκης παραδέχεται πως το έμφραγμα ήρθε ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του. Το κάπνισμα, η διατροφή του αλλά και η απουσία της άσκησης συνέβαλλαν στο να προκληθεί το έμφραγμα. Ο ίδιος παραδέχεται όμως, πως αυτές είναι συνήθειες που μπορεί κάποιος να αλλάξει.
«Όλα μπορείς να τα αλλάξεις. Το κάπνισμα για παράδειγμα, λένε είναι δύσκολο να το κόψεις σε μια μέρα. Εγώ το έκανα! Εάν βρεθείς στην εντατική, σε ένα δωμάτιο, και φοβάσαι πως θα πας να βρεις τον Δημιουργό σου, τότε το κόβεις το τσιγάρο».
Τι είναι μεταβολικό σύνδρομο
Οι παράγοντες που αναφέρει ο κ. Ξενάκης συντελούν την έννοια του μεταβολικού συνδρόμου.
«Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να το ακούσετε πλέον και ως καρδιομεταβολικό ή καρδιονευραμεταβολικό. Στην ουσία, είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων που οδηγούν σε βλάβες οργάνων – στόχων, όπως η καρδιά, το νεφρό ή ο εγκέφαλος. Δυστυχώς, σήμερα έχουμε μέχρι και εφήβους που έχουν πολύ βαρύ μεταβολικό σύνδρομο. Υπάρχουν παιδιά που είναι παχύσαρκα, κάθονται όλη μέρα και χτίζουν πολλά σύνδρομα», είπε η κ. Λαμπαδιάδη.
«Η υποχρέωση να περπατάω πάνω από 10 χλμτρ την ημέρα μέχρι σήμερα είναι το πιο δύσκολο να τηρήσω».
Πώς θα αναγνωρίσουμε το μεταβολικό σύνδρομο
Ένας από τους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε το μεταβολικό σύνδρομο είναι κοιλιακό λίπος. Σύμφωνα με την κ. Λαμπαδιάδη, η μεζούρα στην κοιλιά δεν πρέπει να αντιστοιχεί σε πάνω από 100 cm στους άνδρες και πάνω από 88 cm στις γυναίκες αλλά πάντα μετρημένο σωστά.
Τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι ένας επιπλέον, παράγοντας δηλαδή πάνω από 150 mg. Όσον αφορά την κακή χοληστερίνη, με δίαιτα μπορεί να πέσει στο 10 -15% αλλά συνιστώνται και χάπια.
Αναφορικά και με το σάκχαρο, η κ. Λαμπαδιάδη αναφέρει πως εάν το πρωί είναι πάνω από τριψήφιο νούμερο συστηματικά, τότε θέλει έλεγχο καθώς πάνω από 126 είναι διαβήτης
Ένας επιπλέον, παράγοντας είναι η υπέρταση αλλά και τα αυτοάνοσα. Οι γυναίκες μπορεί να το πάθουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Το προφίλ όσων φλερτάρουν με το μεταβολικό σύνδρομο
Σύμφωνα με την κ. Λαμπαδιάδη αυτοί που θα πρέπει να προσέξουν είναι αυτοί που έχουν «μήλο» στη κοιλιά, αυτοί που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον περιπτώσεις με μεταβολικά και καρδιολογικά προβλήματα, αυτοί που δεν κινούνται καθόλου αλλά και όσοι που μεγαλώνουν ηλικιακά.
Σημαντικό ρόλο παίζει το άγχος, το εργασιακό και το χρόνιο στρες.
Απλοί τρόποι να «πολεμήσουμε» το μεταβολικό σύνδρομο
Ο κ. Ξενάκης αναφέρει πως μετά το έμφραγμα αυτό που άλλαξε είναι πως προσπαθεί να αποφεύγει τα λίπη, τα τυριά, αυτά που είναι βλαβερά. Αυτό όμως, τελικά είχε θετικό αντίκτυπο στις εξετάσεις.
Σύμφωνα με την κ. Λαμπαδιάδη πρέπει να τηρεί κάποιος την υγιεινή διατροφή.
«Δεν μπορεί κάποιος να παραγγέλνει απέξω και να λέει πως κάνει υγιεινή διατροφή. Πρέπει να κόψει το φαγητό απέξω και το junk food και να υπάρχει μια σειρά στη διατροφή στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, οι διατροφές είναι εξατομικευμένες, δεν ισχύει η ίδια δίαιτα σε όλους. Το πρωινό είναι σημαντικό αλλά πιο σημαντικό είναι τι τρώμε για πρωινό. Ένας άνθρωπος που έχει μεταβολικό σύνδρομο θα πρέπει να τρώει ελάχιστους υδατάνθρακές για πρωινό».
Σύμφωνα με την κ. Λαμπαδιάδη, το γάλα επίσης, δεν είναι καλό σε αντίθεση με το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ, τα οποία εάν είναι ελαφριά τότε βοηθάνε και μεταβολικά τα χρειαζόμαστε. Επιπλέον, ο κακός μεταβολισμός σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D .
Η καθηγήτρια αναφέρει πως ο ρόλος των φαρμάκων είναι σημαντικός αλλά εάν κόψουμε τα λίπη και ξεκινήσουμε την άσκηση τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να μειώσουμε κάποια φάρμακα.
«Η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Και μετά από ένα σημείο σου γίνεται και απαραίτητη γιατί πια δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα βγω 2-3 φορές την εβδομάδα», δηλώνει ο Σωτήρης Ξενάκης.
Η κ. Λαμπαδιάδη αναφέρει πως το πιο σημαντικό είναι πως ασθενής πρέπει να καταλάβει πως γίνεται ο γιατρός του εαυτού δια βίου εάν έχει μεταβολικό σύνδρομο.