Με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης και το «παρών» της ΝΔ η υπόθεση των παρακολουθήσεων οδηγείται σε εξεταστική επιτροπή.
Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει στοχευμένα την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάνη, το κακόβουλο λογισμικό Predator με το οποίο επιμολύνθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και οι συνακράσεις του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού από το 2016 μέχρι και σήμερα.
Η ΝΔ δηλώνει παρών στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πίσω σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τουλάχιστον δυο πρώην διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 για να απαντηθούν, όπως σημειώνουν, αν πρέπει να δημοσιοποιούνται οι λόγοι εθνικού συμφέροντος που καθιστούν νόμιμες τις επισυνδέσεις και για το αν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων ή όλοι δύνανται να παρακολουθούνται.
«Θα είχε μια αξία να δούμε στο αν μπορεί να δημοσιοποιηθεί το αίτιο που άπτεται σε λόγους εθνικής ασφαλείας, είναι ταυτόσημες οι απόψεις των διοικήσεων της ΕΥΠ διαχρονικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους και πίσω από τις παρακολουθήσεις και πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψής τους. Απλώς θέλει να αναβάλλει το χρόνο που θα καταβάλει το πολιτικό κόστος», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι μετατρέπει το επιτελικό κράτος σε επιτελικό παρακράτος», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ.
Περιγράφοντας τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι την παρακολούθηση από την ΕΥΠ τη γνωρίζει μόνο ο διοικητής και η εισαγγελέας και δεν ενημερώνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο.
«Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε και μόνον τότε θα μάθουν εάν κάποιος παρακολουθείται, εάν από την παρακολούθηση προκύψει ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Άλλος ουδείς το γνωρίζει.
Η δήλωση αυτή του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση για κορυφαίες αντιφάσεις όταν από τη μια πλευρά προεξοφλεί ο υπουργός επικρατείας ότι δεν προέκυψε τίποτα από την παρακολούθηση και από την άλλη τον καλούσε για να ενημερωθεί εμπιστευτικά για τους λόγους της παρακολούθησης», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Οι διαδοχικές αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι η διαρκής απόδειξη της ενοχής Μητσοτάκη. Δεν απαντούν στα αυτονόητα ερωτήματα γιατί ξέρουν αυτό που έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός: Ότι κάθε λέξη που ξεστομίζουν επιβεβαιώνει πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της παρακρατικής σπείρας», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Απάντηση επίσης καμία για το ποιες άλλες υπηρεσίες εκτός από την ΕΥΠ διενεργούν παρακολουθήσεις. Απάντηση καμία και για το ποια κυβέρνηση και για το πότε άρχισε να ψάχνει στην αγορά για τα διάφορα λογισμικά τύπου predator», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η ΑΔΑΕ με ανακοίνωσή της αποφάσισε να ανοίξει την έρευνα για τις παρακολουθήσεις και σε δυο ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).
Την Πέμπτη η συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις
Την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμων και Διαφάνειας θα εμφανιστούν:
– Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης.
– Ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων.
– Η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας Εφετών κ. Βασιλική Βλάχου.
– Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.
Τα πρόσωπα που θα τοποθετήσει η Νέα Δημοκρατία στην εξεταστική επιτροπή
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε σημαντικές θέσεις και ρόλους της Επιτροπής η κυβέρνηση επέλεξε τους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Καιρίδη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Κώστα Καραγκούνη, Στάθη Κωνσταντινίδη και Μακάριο Λαζαρίδη.
Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητούν Μπακογιάννη και Χαρακόπουλος
Σήμερα οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μάξιμος Χαρακόπουλος τοποθετήθηκαν δημόσια και έθεσαν ζήτημα αλλαγης του εκλογικού νόμου, με την κα Μπακογιάννη να υποστηρίζει πως τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τους απασχολεί το θέμα της σταθερότητας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε ξεκάθαρο πως δεν θα κάνει «παιχνίδι» με τους θεσμούς, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σημειωθούν αλλαγές σε αυτές τις διαδικασίες.