Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με φόντο τις υποκλοπές στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι τόνοι ανέβηκαν και εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν σκληροί χαρακτηρισμοί, με αποτέλεσμα το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπήσει «κόκκινο».
Κάνοντας αυτοκριτικές αναφορές για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη νομιμότητα της παρακολούθησης του τηλεφώνου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Κι εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».
«Ένα ολίσθημα συνεπώς δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίζει ένα έργο πολύ σημαντικό με κρίσιμο εθνικό όφελος. Και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό. Όσο κ. Κατρίνη για την νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια.
»Θα αναλάβω το κόστος, να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι με όποιο πολιτικό κόστος, θα το περάσουμε το δύσκολο χειμώνα, θα το περάσουμε μαζί, δεν θα φυγομαχήσω, δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιμένοντας στη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, παρά το πολιτικά λανθασμένο της ενέργειας αυτής, και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη, αν εξακολουθεί να αμφισβητεί το νόμιμο της επισύνδεσης του τηλεφώνου του, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με «βολές» κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να αφήσει τα μισόλογα και να δώσει διευκρινίσεις για ποιον λόγο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιόποινη πράξη σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Είστε κατηγορούμενος, κ. Μητσοτάκη για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική αντιδημοκρατική εκτροπή. Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος,
θέλατε να ελέγξετε απόλυτα και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.
»Ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του νέου εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό δώσατε εντολή να ακούτε τον κ. Ανδρουλάκη, αυτός είναι ο λόγος. Είναι τόσο ποταπός όσο και οι προθέσεις σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, για το ποιοι άλλοι πολιτικοί, οι παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνται, ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Προφανώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν σας βοήθησε να καταλάβετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός ετέρος», είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Κύριε Μητσοτάκη καλέσατε – όπως είπατε – τον κ. Ανδρουλάκη για να γνωριστείτε… Αφού βέβαια πρώτα τον παρακολουθούσατε. Προφανώς όμως δεν σας βοήθησε η παρακολούθηση κι έτσι δεν αντιληφθήκατε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δε εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος κανενός! Ούτε για εσάς, αλλά ούτε για τον κ. Τσίπρα ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει
τον τιμητή και τον προστάτη, μετά τα όσα σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.
Προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε ή να το διαψεύδετε την επόμενη. Αυτό το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν αποτελεί επιμέρους υπηρεσιακή αστοχία».