Πολιτική

Πολιτική «θύελλα» μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέωντα

05.08.2022 | 20:06 Eνσωμάτωση

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι παραιτήσεις – «βόμβες» του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα, με φόντο τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Για αντιδημοκρατική εκτροπή και προσπάθεια να διασωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυσιάζοντας τους στενότερους συνεργάτες του κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι.

«Αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Οι παραιτήσεις ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού ούτε αναιρούν την ανάγκη να ερευνηθούν οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις τονίζει το ΚΚΕ.

«Από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της «Ιφιγένειας» για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές ώστε να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά «παιχνίδια» με την ίδια την δημοκρατία», δήλωσε το MέΡΑ25.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί» τονίζει από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ.

«Δέκα και πλέον ημέρες ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας προσπαθούσε να μας βγάλει τρελούς και ότι οι καταγγελίες του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς του τόπου.

Οι σημερινές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ  αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες μας ήταν πραγματικές και πολύ σημαντικές. Και αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια, σε παρακολουθήσεις, σε ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει άλλες εποχές», σημείωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Περιμένουμε, άμεσα, να συνεχίσει η Δικαιοσύνη την έρευνά της και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Ο ελληνικός λαός ψήφισε στις τελευταίες εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας και όλη αυτή η πρακτική αδιαφάνειας και παρεμβάσεων στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Για να μην έρθει, όμως, μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα κάνει χειρότερες παρεμβάσεις και όλα αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει και να απολογηθεί».

Εξεταστική Επιτροπή ζητά ο Ανδρουλάκης

Την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, στο θέμα της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως, όλες αυτές τις μέρες, «η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα, με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο».

Και προσέθεσε πως, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν περίμενε ποτέ να τον παρακολουθεί «η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/08/2022