Κόσμος

Ρωσία: Τι συζήτησαν Πούτιν – Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Σότσι

05.08.2022 | 20:52 Eνσωμάτωση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και πιθανόν η έναρξη ενός ακόμη στη Συρία κυριάρχησαν στη νέα συνάντηση που είχαν σήμερα στο Σότσι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του, που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανοίξει μια νέα, πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης για εμπορικές και τουριστικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες τους, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και τα θέματα της Συρίας και της Λιβύης, αλλά και ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου, που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία, με τον Ερντογάν να ζητά την ολοκλήρωσή του πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/08/2022