Κόσμος

Ταϊβάν: Σε κλοιό κινεζικών ασκήσεων με βαλλιστικούς πυραύλους

04.08.2022 | 13:01 Eνσωμάτωση

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, καθώς κλιμακώνονται οι κινεζικές ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους γύρω από το νησί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη άσκηση που περιλάμβανε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τα παράλια της ηπειρωτικής Κίνας στα στενά της Ταϊβάν, ενώ συνεχίζονται με πραγματικά πυρά τα αεροναυτικά γυμνάσια σε άλλες πέντε ζώνες που δέσμευσε το Πεκίνο γύρω από το νησί.

Η ηγεσία της Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι με τις ασκήσεις και την επίδειξη δύναμης επιχειρεί να εκφοβίσει τον πληθυσμό, που φτάνει τα 32 εκατομμύρια, απέναντι στα 1,4 δισεκατομμύρια της Κίνας, και να απομονώσει διεθνώς την Ταϊπέι.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για την απόκρουση απειλής και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος.

Ο κίνδυνος ενός στρατιωτικού επεισοδίου είναι υψηλός, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλέουν μονάδες του αμερικανικού στόλου.

Οι Κινέζοι κινούνται πλέον πέραν της μέσης γραμμής στα στενά της Ταϊβάν διεκδικώντας τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής πέραν του άτυπου ορίου, ενώ στα βόρεια και νότια πλησιάζουν στα δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ταϊβάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/08/2022