Πολιτική

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα

03.08.2022 | 08:44 Eνσωμάτωση

Μέσα μόλις σε 48ώρες σημειώθηκαν τρεις γυναικοκτονίες, με τη ματωμένη λίστα να αυξάνεται διαρκώς.

Ζάκυνθος, Ρέθυμνο, Περιστέρι. Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συντρόφου τους, ενώ ακόμη μία βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της, με τις Αρχές να θεωρούν ως κύριο ύποπτο τον σύντροφό της.

Το Πανελλήνιο παρακολουθεί συγκλονισμένο τη μία γυναικοκτονία να διαδέχεται την άλλη, ενώ η κοινωνία φωνάζει πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος στον ποινικό κώδικα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία τόνισε στο MEGA πως τα περιστατικά γυναικοκτονιών γεννούν μόνο θλίψη.

«Η έμφυλη βία είναι εδώ και χτυπά και ξαναχτυπά. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, η οποία δεν διατρέχει μόνο τα θέματα των ανθρωποκτονιών, αλλά και βιασμών και μία σειρά άλλων αδικημάτων που αντιμετωπίζονταν με ποινές “χάδι”».

Σύμφωνα με την ίδια, κάποιοι τρόποι που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών είναι να εκπαιδευτεί η αστυνομία σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και να δημιουργηθούν σχετικά κέντρα στην ΕΛ.ΑΣ.

Η γυναικοκτονία είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό, τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Δύο φορές έχουμε καταθέσει τροπολογία για να συμπεριληφθεί ο όρος γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο και αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να αντιμετωπίσουμε με διαφορετική αξία τέτοιου είδους εγκλήματα, που έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κο Σαντορινιό, θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινωνικές δράσεις και δομές με στόχο την προστασία των γυναικών που δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές από τους συντρόφους τους.

Τέτοιες δράσεις είναι οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, η στήριξή τους στην εργασία και η προστασία των παιδιών τους.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα χρειάζεται συνολική δράση, αλλά και να δοθεί έμφαση στον όρο γυναικοκτονία στο ποινικό σύστημα, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως καταλύτης για να υπάρξουν επιπλέον δράσεις.