Οικονομία

Ρεύμα: Το σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας – Κλείνουν οι «διακόπτες»

01.08.2022 | 20:10 Eνσωμάτωση

Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του χειμώνα έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προτροπή προς δήμους και περιφέρειες: κλείστε τους διακόπτες.

Το σχέδιο SOS για την ενέργεια, εκτός από τον θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια, προβλέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας το 10% του οδοφωτισμού, καθώς καλούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες να ξεβιδώνουν μία στις δέκα λάμπες στους δρόμους, συσκότιση ιστορικών μνημείων και μουσείων μετά τα ξημερώματα και μείωση του καλλωπιστικού φωτισμού στους δήμους.

Ήδη στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους εκπονούν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο προσαρμοστικός φωτισμός της Ολυμπίας Οδού.

Ρεύμα με… δελτίο στα νοικοκυριά;

Τι θα γίνει όμως με τα νοικοκυριά; Πόσο πιθανές είναι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στα ελληνικά σπίτια;

Ο υπουργός Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα είναι ένα ύστατο μέτρο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε «φρένο» στα σχετικά σενάρια.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτήν την στιγμή. Καταβάλουμε προσπάθεια, επεξεργαζόμαστε εναλλακτικές για να μην φτάσουμε εκεί. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά την επάρκεια».

«Δυστοπία είναι αυτό που ζουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο, όχι απλά με ανοχή αλλά με επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα όμως ο ελληνικός λαός την πληρώνει καθημερινά στο κόστος ζωής», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κινούνται ανάμεσα στον κυνισμό και την κοροϊδία», λέει το ΚΚΕ.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας μπαίνει σε εφαρμογή εν μέσω θερινής ραστώνης και φαίνεται πως όταν επιστρέψουν οι παραθεριστές στο σπίτι, θα δουν τη γειτονιά τους… λίγο πιο σκοτεινή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/08/2022