Ελλάδα

Βάσεις 2022: Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες πτώσεις

29.07.2022 | 20:25 Eνσωμάτωση

Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έπειτα από 59 χρόνια, οι βάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανακοινώθηκαν τέλη Ιουλίου αντί για τέλη Αυγούστου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι βάσεις έκρυβαν εκπλήξεις.

Πανελλήνιες 2022… γεμάτες εκπλήξεις

Με 19.660 μόρια στις Πανελλήνιες 2022, η Κατερίνα Βάβουλα από τη Νάξο μπήκε πρώτη στην Ιατρική Αθηνών.

«Νιώθω πολύ χαρούμενη και συγκινημένη μετά τα αποτελέσματα ήξερα πως είμαι ανάμεσα στους πρώτους δεν έχω αποφασίσει ακόμη ειδικότητα θα τις δω όλες στην σχολή και μετά θα αποφασίσω».

Αρκετά μεγάλο ήταν το ποσοστό που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη βάση εισαγωγής και έμεινε εκτός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Είχαμε 68,000 φέτος εισαγόμενους έναντι 77,000 πέρυσι άρα έχουμε ένα σύνολο 22,000 παιδιών που δεν μπόρεσαν φέτος να δουν το πανεπιστήμιο».

Μεγάλες πτώσεις

Μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις βάσεις των περιζήτητων σχολών. Η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 207 μόρια.

Στις πολυτεχνικές σχολές της Αθηνάς, η αρχιτεκτόνων Μηχανικών «γκρεμίστηκε» 644 μόρια ωστόσο τα αντίστοιχα τμήματα στην Περιφέρεια έκαναν τεράστια άλματα προς τα πάνω με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Βόλο όπου ανέβηκε η βάση κατά 1638.

Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές η πτώση ήταν οριακή, με την Ιατρική Αθήνας να πέφτει κατά μόλις 28 μόρια. Χωρίς φοιτητή έμεινε η σχολή νοσηλευτών στον Διδυμότειχο.

Τα συγχαρητήρια του στους επιτυχόντες εξέφρασε από την Θεσσαλονίκη  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή – Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέδωσε».

«Εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Θυσία στον βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας», είπε από τη μεριά του ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ελίνα Χατζηδημητρίου, η οποία αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πετυχαίνοντας τον πρώτο βαθμό 10 στην ιστορία της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεχάρη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/07/2022