Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

29.07.2022 | 09:35 Eνσωμάτωση

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA για την πορεία του κορωνοϊού εκτίμησε ότι ήταν αναμενόμενη η έκρηξη των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες , λόγω της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει μεταξύ των νομών της επικράτειας και του τουρισμού, αλλά η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη. Στα νοσοκομεία υπήρξε αύξηση στις νοσηλείες των απλών κλινών του κορωνοϊού.

Η κα. Παγώνη είπε ότι αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση της σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων, με το ιϊκό φορτίο να είναι υψηλό σε συγκεκριμένα νησιά.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, η πρόεδρος ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πρέπει να κάνουν, δηλαδή την χρήση μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού και το αντισηπτικό.

Ο κ. Σαρηγιάννης για την πορεία των κρουσμάτων δήλωσε: «Εάν είχαμε την ημερήσια ενημέρωση, σήμερα θα βρισκόμασταν περίπου στα 18.οοο κρούσματα. Σε σύνολο του γενικού πληθυσμού της χώρας ανά εβδομαδιαίους μέσους όρους, θα βλέπουμε μία πτωτική τάση, αλλά δεν θα είναι γρήγορη».

Για τα μέτρα προστασίας ο καθηγητής ανέφερε: «Κακώς να υπάρχει τόση χαλάρωση, καλώς να μην είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά είναι παράλογο να είσαι μέσα σε ένα πλοίο γραμμής χωρίς μάσκα. Ακόμη και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς».

Τραγωδία στη Σίφνο – Μυστήριο με τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονου στην παραλία

Ο 23χρονος κάθονταν στην παραλία με τους φίλους του, αλλά ξαφνικά ένοιωσε αδιαθεσία με πόνους στο στομάχι. Οι φίλοι του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν και κάλεσαν ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, καθώς ο φοιτητής στη συνέχεια έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του.

Ο νεαρός το μεσημέρι είχε κάνει self test και βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.

«Με βάση την ιατροδικαστική έρευνα που διεξήχθη, αιτία του αιφνίδιου θανάτου ήταν ισχαιμία του μυοκαρδίου, οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιοαναπνευστική κατάρρευση. Αυτό, λοιπόν, μας δείχνει ότι πρόκειται για ισχαιμική νόσο της καρδιάς, η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σχετίζεται και με τον κορωνοϊό» ανέφερε ο Παναγιώτης Ιακωβίδης, καρδιολόγος και φίλος της οικογένειας του 23χρονου.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 29/07/2022