Κόσμος

ΗΠΑ: Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Τζινπίνγκ

29.07.2022 | 13:23 Eνσωμάτωση

Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα στενά της Ταϊβάν και η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής σχεδιάζει να επισκεφθεί τη νησιωτική χώρα, ανατρέποντας ισορροπίες δεκαετιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν την πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους.

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζιν Πινγκ και ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην παίζουν με τη φωτιά γιατί θα καούν, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Η Κίνα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον να μην ανατρέψει την πολιτική της “μιας Κίνας”, δηλαδή να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, την οποία οι Κινέζοι θεωρούν αναπόσταστο τμήμα της επικράτειας τους, αν και έχει δική της κυβέρνηση και στρατό που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον λένε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ταξίδι της Πελόσι στην Ταϊβάν και ότι ο Μπάιντεν έχει επιφυλάξεις.

Πάντως, αν γίνει, δεν θα είναι το πρώτο ταξίδι αυτού του επιπέδου, έχει προηγηθεί το 1997 η επίσκεψη του τότε προέδρου της αμερικανικής βουλής Γκίνγκριτς. Τώρα όμως, με τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στο ναδίρ λόγω Ουκρανίας, μια σινοαμερικανική κρίση θα προκαλούσε περαιτέρω παγκόσμια αστάθεια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/07/2022