Πολιτική

Αναλένα Μπέρμποκ: Στην Αθήνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια

29.07.2022 | 13:05 Eνσωμάτωση

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε  στις στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 11.15 με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ γίνεται εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τα θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι είναι η τουρκική προκλητικότητα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Η Γερμανίδα υπουργός έτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης (28/7)  και επισκέφθηκε αρχικά το κτίριο της Κομαντατούρ (έδρα της ναζιστικής διοίκησης επί κατοχής), μνημείο θηριωδίας και στη συνέχεια το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε την προσφυγική δομή του Σχιστού, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Η κυρία Μπέρμποκ συνομίλησε με παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη για πιο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην χώρα μας αλλά και στην Τουρκία, που θα την επισκεφθεί μετά την Αθήνα, για την ανάγκη διαλόγου στο θέμα της επίλυσης των διαφορών.

Τί συζήτησαν

Στην αντζέντα της συζήτησαν βρέθηκαν τα ελληνουρκικά αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και το προσφυγικό. Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία συνοδεύτηκε από τον Νίκο Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Δενδιας πρόκειται να δείξει στην Γερμανίδα υπουργό, τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στη θάλασσα στο Αιγαίο.

Επίσης θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό, και για άλλη μία φορά στην αντζέντα θα υπάρχει το ενεργειακό αλλά και τα εξοπλιστικά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/07/2022